Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatteverket missade inbetald skatt

/
  • Ferenc Szeplaky är kritiskt mot hur Skatteverket sin verksamhet.

En miss av Skatteverket har inneburit att landets enskilda firmor och delägare i handelsbolag inte har fått sin inbetalda preliminär skatt tillgodoräknad i sitt slutskattebesked.

Annons

Skatteverket erkänner felet.

– Har man en skuld till kronofogden kan det gå riktigt illa, säger Ferenc Szeplaky redovisningskonsult i Härnösand som nu slår larm.

Szeplaky upptäckte felet när han gick igenom bokföringen för några kunder som anlitas av honom. Han tog kontakt med Skatteverket som ifrågasatte om han hade rätt.

– Till slut hamnade jag hos några chefer och efter en del argumenterande erkände de till slut att ett fel hade begått, säger han.

Enligt Szeplaky han det handla som så många som 17 000 företag som har råkat ut för felet, själv har han ett 20-tal som har blivit drabbade.

Har man kvarskatt ska det betalas in till Skatteverket senast i mars påföljande skatteår. Många företag gör fortlöpande inbetalningar för att slippa en stor klumpsumma. Det som har skett är att de inbetalda pengarna har gått tillbaka till deras skattekonton.

– De som har skulder hos kronofogdemyndigheten drabbas extra hårt eftersom kronofogden direkt kan plocka pengarna från deras konton.

Misstaget skapar också en massa andra olägenheter, enligt Szeplaky,

– Framförallt en massa onödigt arbete med att rätta till felet, säger han.

Det är ett mänskligt fel som ligger bakom missen.

– Vi upptäckte det när vi gjorde en avstämning första helgen i december. Det visade sig att de månatliga inbetalningarna inte fanns registrerade. Vi gjorde en maskinell korrigering och har informerat de som har blivit drabbade, säger Susanna Svensson verksamhetsarkitekt hos Skatteverket.

– Vi är medvetna om att det kan bli en olägenhet eftersom beloppet på skattekontot inte är spärrat eftersom beloppet på skattekontot inte är spärrat för andra transaktioner, men det blir ändå en liten fördel eftersom det blir en lägre räntekostnad för de drabbade.

Mer läsning

Annons