Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpta villkor överklagas för fem nya vindkraftverk på Hemsön

Fem nya vindkraftverk får godkänt på Hemsön – om bullret sänks och om man installerar radarstyrda varningsljus. Nu överklagar vindkraftbolaget de strängare villkoren.

Annons

Vindsnurrorna med maxhöjden 150 meter planeras på Grönmyrberget på västra delen av Hemsön, ungefär i höjd med Hemsö kyrka.

Fem nya verk planeras på Hemsön. Den här bilden är från ett annat projekt.

Byggare är Odalholmen AB och satsningen värderades häromåret ligga runt 200 miljoner kronor.

Kruxet nu är att länsstyrelsens miljöprövningsdelegation har skärpt villkoren för tillstånd. Gränsvärdet sänks för lågfrekventa ljud inomhus i näraliggande bostäder och krav ställs att bolaget söker dispens för radarstyrd hinderbelysning som ska varna lufttrafiken.

Läs också: Försvaret säger ja till vindkraft

Odalholmen AB protesterar via juridiskt ombud och överklagar till Mark- och miljödomstolen.

Hinderbelysning som i detta fall bara slås på om ett flygplan närmar sig kostar upp till 5,7 miljoner extra. Dessutom säger försvaret troligen nej och andra vindkraftverk i området (Möckelsjöberget, Hemsön, Vårdkasen söder om Härnösand och verket vid Högakustenbron) har inte samma krav. Det är några argument.

Läs också: Kommunen vill bestämma över vindkraft

Angående bullret hänvisas bland annat till Naturvårdsverket som inte säkert kan fastslå att lågfrekventa ljud från vindkraftverk innebär någon risk för närboende baserat på den forskning som finns. Riskerna för människors hälsa menar bolaget måste klassas som mycket små.

Odalholmen AB har enligt det senaste beslutet tio år på sig att komma igång med verksamheten.

Läs också: Kramfors överklagar vindkraft på Hemsön

I förra vändan tillstyrktes projektet i princip efter viss vånda av Härnösands kommun. Men invändningar fanns främst mot placeringen av ett av verken som ansågs ligga för nära bebyggelse, 653 meter ifrån.

Grannkommunen Kramfors överklagade – utan framgång – mot att man inte ens fått yttra sig trots att landskapsbilden skulle påverkas i ett stort område i södra delarna av Höga kusten.

Även privatpersoner överklagade.

■ ■ För mer nyheter från Ångermanland varje dag – följ Allehanda.se på Facebook.

Mer läsning

Annons