Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skånberg fick skadestånd

Annons
Skånberg fick skadestånd

Regeringen har beslutat att betala ut 100 000 kronor till Björn Skånberg. Detta som en gratifikation och ursäkt för att han råkat illa ut genom att vara registrerad hos säkerhetspolisen.

- Jag vill egentligen inte ha pengar utan hellre en ursäkt från statsministern, säger han.

Anledningen till att Björn Skånberg nu får pengar är att hans anställningsförhållanden har påverkats på ett orimligt sätt av att uppgifter lämnats ut ur Säkerhetspolisens register vid personalkontroll..

Ersättningen betalas ut som en upprättelse och ursäkt till Skånberg och en kvinna som drabbats på liknande sätt.

Björn Skånberg har tidigare i en skrivelse begärt 450 000 kronor, det vill säga betydligt mer än de 100 000 kronorna som tidigare utbetalats.

- Beslutet är fattat på ett sådant sätt att det enligt reglerna egentligen inte ska gå att överklaga. Det är ju inte något skadestånd i lagens mening, säger Björn Skånberg.

Nu övervägar han att ändå försöka gå vidare. Men inte för att få mer pengar. Utan för att han ska få en tydligare ursäkt än den han nu fått.

- Jag kommer åtminstone ta kontakt med justitiekanslern för att se vilka möjligheter det finns att driva saken vidare, säger Björn Skånberg.

Han vill gärna göra detta med tanke på alla andra som finns i register men ännu inte fått någon upprättelse.

- Jag tänker också till exempel på de demonstranter i Göteborg som fick orimliga fängelsestraff. De ska inte behöva vänta trettio, fyrtio år på sin upprättelse.

I juni förra året betalade regeringen ut ersättning till sex personer som drabbats på ett liknande sätt.

De personer som regeringen beslutade om på onsdagen att ge ersättning, är de vars anställningsförhållanden enligt Registernämndens rapport påverkats negativt av uppgifter som lämnats ut på ett sätt som inte kan anses rimligt.

Totalt för de båda granskningsperioderna har Registernämnden utrett 286 fall och funnit att det i åtta fall har begåtts allvarligare fel.

Björn Skånberg är övertygad om att det finns betydligt fler personer som råkat illa ut.

lennart lundberg

0611 - 55 48 53

lennart.lundberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons