Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukfrånvaron minskarbland kommunanställda

Annons


Sjukfrånvaron minskar

bland kommunanställda

Den höga sjukfrånvaron bland Härnösands kommuns anställda ser nu att att minska för första gången på tre år.

- Vi får hoppas att det inte är någon tillfällig trend, säger Christer J G Andersson, vice ordförande i personalutskottet.

Enligt färska siffror, till och med maj, minskar sjukfrånvaron med några tiondelar och är nu 9,4 procent av kommunens cirka 1500 anställda.

I vintras tog kommunen krafttag mot den ökade sjukfrånvaron bland sina anställda.

Målsättningen är att minska sjukfrånvaron med 30 procent inom de kommande två åren.

Sjuktalet anger antalet sjukdagar per anställd och år. I Härnösand ökade sjuktalet under 2001 från 21,3 dagar till 27,7 dagar. Det är framförallt kvinnor inom vård - och omsorgen som främst drabbas av sjukskrivning, de utgör cirka 60 procent av alla sjukskrivna.

En hel del åtgärder har satts in för att bryta trenden och det finns nu tydliga tecken på att det har gett resultat.

Bland åtgärderna finns en tydligare fokusering på bra ledarskap hos cheferna och att arbetsmiljöfrågorna ska sättas i fokus.

Friskvård är också ett prioriterat område för alla anställda.

- Komma till rätta med sjukskrivningarna är en väldigt angelägen uppgift där vi lägger ned ett omfattande arbete, betonar Andersson.

Noterbart är att minskningen följer trenden för övriga landet. En faktor som också kan påverka är den tidiga sommaren. Bra väder har nämligen en tendens att minska sjuktalet.

Sjukskrivningarna kostade i fjol Härnösands kommun cirka 15 miljoner kronor. Statens kostnader för alla sjukskrivna i Härnösand låg på cirka 110 miljoner kronor. Här dominerar den offentliga sektorn.

Ola Thelberg

0611-554826

ola.thelberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons