Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjöman från Härnösand i skattehärva

En sjöman från Härnösand upptaxeras.
Detta för att inte skattat för inkomster i storleksordningen 900000.
Nu måste härnösandsbon både betala skatt och ett skattetillägg på 40 procent.

Annons

Skatteverket granskar just nu ett drygt femtiotal svenska sjömän verksamma i Bahamas och Bermuda som ska ha försökt att undkomma att betala skatt i Sverige.

Enligt Skatteverket ska de ha använt sig av ett svenskt företag för att ge sken av att de varit anställda av ett rederi i Europa.

Enligt en särskild sjöfartsparagraf i skattelagen kan nämligen sjömän som är anställda av ett rederi i ett EES-land slippa att betala skatt i Sverige om de är till sjöss mer än 183 dagar om året.

Enligt Skatteverkets bedömning har företaget inte haft någon kontroll över mannens och de andra inblandades anställningsförhållanden.

Istället görs bedömningen, i de femtontal ärenden som hittills granskats, att sjömännen varit anställda företag i Bahamas och Bermuda, men inte heller där har de betalat någon skatt.

Skatteverket har hittat uppgifter olika internetsidor där ett speciellt svenskt företag rekommenderas för att det är berett att stå som bulvanarbetsgivare.

Ett företag som härnösandsbon uppger sig varit anställd av. Skatteverket har också tagit USA till hjälp för att reda upp affären. Bland annat har man försökt reda ut vem som var egentlig arbetsgivare.

Skatteverket har nu gjort klart med sin utredning och anser att det svenska företaget inte varit den korrekta arbetsgivaren utan sjömannen har i stället varit anställd av ett företag verksamt i Nordamerika.

Skatteverket anser att mannen har lämnat oriktiga uppgifter som underlag för taxeringen genom att inte göra klart att det är det nordamerikanska företaget som är den egentliga arbetsgivaren.

Mer läsning

Annons