Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shamrock kommer med sommaren

Annons
Shamrock kommer med sommaren

För 32:a gången på raken besökte övningsfartyget Shamrock Härnösands hamn på måndagen.

Ingen sommar utan Shamrock brukar sjöfartsintresserade i hamnen säga.

Shamrock är ett övningsfartyg som ägs av Stiftelsen Skeppsholmsgården i Stockholm. Seglingarna bedrivs som ungdomsverksamhet. Den första turen går norrut från Stockholm och den andra ned till Blekinge.

- Jag tycker Norrlandskusten är fantastisk, säger styrman Johan Björklund. Särskilt förtjust är jag i Höga Kusten. Det blir också en längre distans att segla och det är seglingen som är det roliga.

21 elever finns ombord och nästan hälften är flickor. Det kostar 5800 kronor att segla en månad längs Norrlandskusten och lära sig något om navigation, sätta och ta ned segel, motorlära, brandskydd och allmänt om sjömansskap.

Besöket i Härnösand är det första riktiga hamnbesöket sedan avresan från Stockholm den 13 juni. Även Agö utanför Hudiksvall gjorde fartyget ett anlöp.

Eleverna fick några timmar ledigt och hann bland annat besöka simhallen i Härnösand och göra några lovar på sta´n.

- Vi kommer tillbaka på väg ned till Stockholm, fortsätter Johan Björklund. Vi brukar få en lektion i hur man släcker bränder av räddningstjänsten i Härnösand och det vill vi inte missa. I dag passade det inte, men nästa gång vi kommer till Härnösand har lektionen utlovats.

Shamrock är en galeasriggad skuta. Måtten är 28,3 meter gånger 6,6 meter. Hon för åtta segel och segelytan är totalt 450 kvadratmeter. Blåser det bra kan Shamrock komma upp i åtta- nio knop.

Blåser det däremot inte kan hon också gå för motor. I så fall startar maskinisten en Scania diesel DSI 11 på 235 hästkrafter. Även med motor är maxfarten cirka åtta knop.

Johan jobbar ideellt som styrman ombord. Han arbetar annars som IT- konsult i Stockholm.

- Jag lägger mina fem veckors semester på det här, säger Johan. Men det är det värt. Det är en fantastisk upplevelse att komma ut och segla och se hur elevernas utvecklas. Sammanhållningen är enormt bra. Man blir ett mycket väl sammansvetsat gäng under månaden ombord på Shamrock.

Shamrock byggdes 1915 i Vlaardingen i Holland. Fram till 1929 gick hon i Nordsjöfiske utan motor. Därefter köptes hon över till Sverige och gick i frakttrafik längs svenska kusten. I samma veva installerades också motor.

1969 köptes hon in av Birkagården och i början av 80- talet gick verksamheten över till Skeppsholmsgården.

uno gradin

0611/ 554822

uno.gradin@tidningen.to

Mer läsning

Annons