Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexdömda lämnar Saltvik

/

Specialavdelningen för personer dömda för sexbrott på Saltviksanstalten läggs ner.
– 40 platser är för lite för att kunna erbjuda en effektiv programverksamhet med ett bra behandlingsresultat, säger Kjell-Arne Sköldh kriminalvårdschef på Saltvik.

Annons

Saltviksanstalten byggdes för att kunna ta emot dömda som har begått grova sexbrott. De har hållits helt separerade från övriga intagna.

Men de platser som anvisats är för få för att kunna bedriva en effektiv verksamhet.

– Det har varit svårt att få ihop grupper i det behandlingsprogram som vi bedriver, säger Kjell-Arne Sköldh.

Det blir nu enklare att bedriva annan verksamhet på anstalten. De som är dömda för sexualbrott har arbetat i tvätteriet utan att blandas med övriga.

– I fortsättningen kan vi bedriva verksamheten i verkstäderna mer effektivt eftersom vi inte behöver ta hänsyn till de som är dömda för sexualbrott, säger Kjell-Arne Sköld.

Saltviksanstalten har plats för 191 intagna. 24 är placerade i den så kallade "bunkern". Det finns också 55 häktesplatser och 40 platser för dömda för sexförbrytelser och det är dessa platser som nu görs om till normalplatser.

I fortsättningen ska sexualbrottsdömda avtjäna sina straff i Norrtälje och Sala.

Statistik visar att det är färre som avtjänar fängelsestraff.

– Vi har full beläggning här på Saltvik om man undantar avdelningen för sexualbrott som nu är helt tömd sedan två veckor tillbaka. De blir snart fyllda när de har gjorts om till normalplatser, säger Sköldh.

Förre länspolismästaren Göran Lindberg avtjänade sitt straff på Saltviksansalten innan han fördes över till en normalavdelning på Västerviksanstalten. Han är nu frigiven.

Mer läsning

Annons