Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp för farliga isar

Annons
Se upp för farliga isar

Under årets första fem månader omkom 22 personer i isolyckor.. Det är en ökning med sju personer jämfört med året innan. De flesta drunknade i samband med fiske från is. Alla drunknade var män och medelåldern är 67 år.

Nu närmar sig en ny riskfylld period. Under januari i fjol drunknade fem personer vid isolyckor. De var ensamma och hade ingen möjlighet att ta sig upp när de gått genom isen.

Så här års kan isarna vara mycket farliga även om det nu varit rejält kallt några dygn. Havsisen är extra förrädisk eftersom den lägger senare och ofta inte heller blir så tjock i början av vintern.

- De allra viktigaste är att ha sällskap om man ger sig ut på isen, säger Anders Wernesten vid Svenska Livräddningssällskapet. Då kan man hjälpa varann och har därmed en rejäl chans att överleva.

- Krafterna tar snabbt slut om man är lite äldre och ensam har man liten chans att klara upp situationen. Isdubbar ökar chanserna liksom en Hansa-lina.

- Isen lever. Den kan ändra sig från timma till timma,

från meter till meter.

Farorna kan undvikas om du lär känna isens svaga

punkter, lär dig använda ispiken, lyssna och iakta.

Isen bildas oftast först i grunda vikar. Det kan finnas svagare områden längre ut

och även så kallade vindbrunnar.

Om det ligger snö på isen fungerar snön som isolering och fördröjer isens tillväxt.

Isen är därför ofta svagare under snöfläckar. Även vid stark kyla kan isen

smälta under snön om vattnet är strömt.

Snöis är svagare än kärnis och består av frusen snösörja. Färgen är gråvit och vid

töväder mjuknar den av saltvatten och är svagare än is av sötvatten.

Vattenståndet varierar i skärgårdar. Vattnet blir lätt strömt och i strandkanten

bryts isen. Tidigare isbelagt vatten kan snabbt bli isfritt genom ström, vind och vågor, poängterar Anders Wernesten.

Livräddningssällskapet betonar betydelsen av att ha god kunskap och ha rätt utrustning. Kunskap om isens tjocklek skaffar man sig lättast med hjälp av en ispik. Kärnisen ska vara minst tio centimeter tjock för att bära säkert. Det finns några speciella platser som man bör undvika eftersom isen kan vara betydligt tunnare där. Vi har en enkel ramsa som gör det lättare att komma ihåg, vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, sund, grund och vindbrunn.

När det gäller utrustningen betonar Wernesten vikten av att ha isdubbar fastsatta under hakan så att de är lättåtkomliga om man skulle hamna i vattnet. Hansalina, visselpipa, ryggsäck med ombyte i vattentät plastpåse är andra saker som det är bra att ha med sig. När man lyckats ta sig upp ur isvaken behöver man snabbt hjälp med värme och torra kläder.

uno gradin

0611/ 554822

uno.gradin@tidningen.to

- Man bör alltid ha med sig isdubbar och Hansalina om man ger sig ut på svaga isar, betonar brandman Andreas Åström vid räddningstjänsten i Härnösand. Ännu viktigare är det att alltid ha sällskap med någon så att man kan hjälpa varann i en nödsituation.

foto uno gradin

Södra Sundet i Härnösand är populärt bland skidåkare. Kommunen varnar för svaga isar på anslagstavlor.

Mer läsning

Annons