Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning på traumacenter

/
  • Ninni Smedberg är direktor på Vårsta som står som huvudman för traumasatsningen i Västernorrland. Besked från Allmänna arvsfonden kommer i sommar.

Planerna växer på ett traumacenter som hjälper nyanlända flyktingar i Västernorrland.
Inom kort går en ansökan till Allmänna arvsfonden från Vårsta och flera tunga samarbetspartners.

Annons

Det är arbetsförmedlingen, landstinget, länsstyrelsen och minst fem av länets kommuner som gör gemensam sak med Vårsta diakonigård i Härnösand.

Gemensamt backar de upp projektet som beräknas landa på tolv miljoner kronor i tre år.

– Ett jättestort projekt. Vi bygger upp ett center för traumastödsarbete i Västernorrland. Vi på Vårsta blir kittet, en samlande part, säger direktor Ninni Smedberg.

– Tanken är en ambulerande mottagningsverksamhet på minst fem ställen i länet. Vi utbildar personal som möter de nyanlända på vårdcentraler, flyktingmottagningar och arbetsförmedlingar.

– I nästa steg utbildar vi även frivilliga, alltså enskilda, byalag och församlingar som jobbar med nyanlända. De gör det fantastiskt bra i dag. Men de har inte alltid kunskap om vad man gör med ett trauma.

Upprinnelsen var för något år sedan då arbetsförmedlingen bad Vårsta om råd kring en grupp traumatiserade kvinnor från Afghanistan. Verkligheten visade sig inte så enkel att de direkt kunde slussas till instegsjobb eller SFI.

Efter det har Västernorrland fyllts på med stora grupper av flyktingar bland annat från kriget i Syrien. Nyanlända i dag är mer skadade än tidigare.

Traumaprojektet inriktas i första hand på barn och ungdomar. Tre konkreta fall lyfts fram för allmänna arvsfonden: ett ensamkommande barn från krig, en tonåring som får axla sina föräldrars trauman samt en familj som tvingats lämna ett spädbarn när de flydde.

Strax före jul bromsades projektet tillfälligt av en formalitet. Europeiska flyktingfonden sa nej till stöd.

Nu satsar man ånyo med dubbelt så stora planer.

– Alla ser behovet. Det är det viktiga. Det fungerar inte med de skadade barn som kommer hit i dag och ska integreras, säger Ninni Smedberg.

Besked från Allmänna arvsfonden räknar man med ska komma i sommar.

Och om det blir nej?

– Då utgår jag ifrån att vår projektledare har hittat andra vägar. Vi måste ju lösa mottagandet av nyanlända på ett vettigt sätt. Det måste finnas specialistkompetens att ta emot dem.

Mer läsning

Annons