Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsar på tillgänglig kultur

/

Tillgänglig kultur är ledorden när Härnösands Kommun och Norrdans i år gör ett samarbete. Tio föreställningar ges och hälften av dessa dansas på äldreboenden. Under torsdagen fick Ängecenter ett besök.

Annons

Föreställningen som spelas heter Sju gånger sju. Aleksi Kivis "Sju bröder" tolkas av sju koreografer från bland annat Tjeckien och Israel. Varje koreograf har tolkat var sin av de sju bröderna. Härnösands kommun har köpt tio föreställningar och har sedan i samråd med Norrdans valt ut tio platser där dessa ska spelas.

Det är i samband med att Umeå blivit Kulturhuvudstad som Härnösands kommun bestämt sig för att göra en extra satsning och ge mer medel till kulturen. Tina Svingstedt är kultursamordnare på Härnösands Kommun.

– När vi fick det visste vi direkt att vi ville göra den här satsningen på tillgänglighet. Dessutom har vi sett fram emot att samarbeta med Norrdans.

Var föreställningarna skulle spelas valde kommunen ut tillsammans med Norrdans.

– Vi valde platser var vi skulle hitta en publik som av olika anledningar vanligtvis inte ser Norrdans, förklarar Maria Grönfeldt Thörnberg, produktionssamordnare och turnéledare på Norrdans.

Vad är er viktigaste uppgift i samarbetet?

– Att leverera bra föreställningar och vara flexibla och anpassningsbara till de platser dit vi kommer, fortsätter Maria Grönfeldt Thörnberg.

Under torsdagen spelades den femte föreställningen av de tio på Ängecenter i Härnösand.

Varför är tillgänglig kultur viktigt?

– Vi får regionalt, kommunalt och statligt stöd och därför är det jätteviktigt att alla människor kan ta del av det vi gör. Dessutom ger kultur näring till själen, svarar Maria Grönfeldt Thörnberg.

Tina Svingstedt är kultursamordnare på Härnösands kommun. Hon svarade på samma fråga.

– Kultur är viktigt för välmåendet och därför är det angeläget att de som annars kanske inte har råd eller på annat sätt möjlighet att ta till sig av den nu ges den möjligheten.

Lisa Bodén och Anna Dahlin bor båda på Ängecenter. De var imponerade av föreställningen.

– Det här var riktigt imponerande tycker jag, säger Lisa Bodén.

– Ja det här var första gången jag såg Norrdans och skulle gärna se dem igen, det var riktigt bekvämt att de kunde komma hit till oss, fyller Anna Dahlin i.

Mer läsning

Annons