Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sammanslagningen av tingsrätter har minskat sårbarheten

Annons
Sammanslagningen av tingsrätter har minskat sårbarheten

De senaste årens sammanslagningar av tingsrätter har minskat tingsrätternas sårbarhet.

Det fastslår Riksrevisionsverket, RRV, i en rapport. Det är för många en överraskande slutsats - alla de som kommit i kläm med längre resor till och från rättegångsförhandlingarna.

RRV konstaterar också att nyordningen lett till längre restider för medborgare och nämndemän i de kommuner som inte längre har någon tingsrätt - exempelvis Sollefteå.

Ändå anser man att målet att bibehålla tillgängligheten "har i allt väsentligt uppnåtts".

Arne Skoog, är tillförordnad lagman för Ångermanlands tingsrätt och jobbar på kansliet i Örnsköldsvik. Han håller i mångt och mycket med RRV:s uppfattning.

- De små tingsrätterna har svårt att klara de normala göromålen. Den tingsrätt som har mindre än tre domare måste ofta låna in folk utifrån. Visserligen är vi bara två domare här i Örnsköldsvik, men i dag är vi ju en och samma tingsrätt vilket innebär att vi planerar tillsammans med Härnösand.

- Vi åker alltså till varandra ibland, och jag har själv varit nere i Härnösand. Stordrift är fördelaktigt eftersom det alltid finns folk som backar upp säger Arne Skoog, och tar Sollefteå som ett exempel.

- Där hade man bara en domare. Vid sjukdom eller under semestrarna var det i princip inget verksamhet alls.

Nackdelar finns det givetvis, och en sak är närheten.

- Närhet och lokal anknytning. En stad med självaktning skall ha en kyrka och en domstol. Folk vill gärna få sina fall prövade nära där man bor.

Riksrevisionsverket noterar också att det inte blivit någon ökad specialisering hos tingsrätterna, vilket var ett av syftena med den här förändringen.

- Det stämmer nog. Vi har inte blivit specialiserade på något sätt. Det gäller nog bara de stora domstolarna i Stockholm, Göteborg med flera storstäder, säger Arne Skoog.

Kanske är avstånd och avsaknad av en lokal tingsrätt trots allt inte så allvarligt.

Enligt RRV är det endast 16 procent av befolkningen som behöver besöka en tingsrätt någon gång under sin livstid, och att endast tre procent besöker en tingsrätt årligen.

Egon Sundlöf

0611-55 48 24

egon.sundlof@tidningen.to

Mer läsning

Annons