Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saltvik kan bryta mot lagen

På Saltviksanstalten placeras fångar i säkerhetsavdelningen av anledningar som gör att anstalten bryter mot lagen.

– Vi tar inte ställning nu, utan kräver svar från kriminalvården på de frågor vi har, säger Karl Lorentzon, handläggare hos JO.

Annons

På Anstalten Saltvik finns det ett utbrett missnöje bland internerna. Det handlar om vilka grunder fängelset stödjer sig på när de flyttar intagna från normalavdelningen till den särskilda säkerhetsavdelningen. Efter att ett antal anmälningar inkommit till Justitieombudsmannen (JO) har man gjort inspektioner på anstalterna Saltvik och Kumla.

Under inspektionerna har det framkommit att det råder ett utbrett missnöje bland de intagna. Enligt fängelselagen får en intern placeras på säkerhetsavdelning med särskilt hög grad av övervakning och kontroll under förutsättning att det finns en varaktig risk att den intagne rymmer eller fritas. Giltigt skäl kan även vara att det anses nödvändigt för att hindra intagna att begå allvarlig brottslig verksamhet under vistelsen i anstalten.

Men i kritiken har det framkommit att fångar placeras på säkerhetsavdelningen av andra skäl än dessa, något som i så fall bryter mot lagen.

– Det har framkommit frågeställningar vid inspektionen och vi har begärt svar på dessa av kriminalvården. De har fram till februari på sig att svara, säger Karl Lorentzon.

När Tidningen Ångermanland söker Saltviks kriminalvårdschef, Kjell-Arne Sköldh vill han inte uttala sig i ärendet utan hänvisar till Kriminalvårdens presstjänst.

– Vi arbetar just nu med JO:s frågor och behöver mer tid innan vi kan kommentera, säger Kriminalvårdens presschef Linda Romanus i ett mejlsvar till tidningen.

Mer läsning

Annons