Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säbråbor på spännande bussresa

/
  • De flesta här på Skogsnäs lever som entreprenörer, driver firmor eller arbetar som hantverkare av olika slag,berättade Sarah Mårskog.   Foto Uno Gradin
  • Carolina Visser.
  • Carolina Visser berättar om uppbyggnaden av tulpanodlingen i Backsjön. Från starten med 1000 lökar är man nu uppe i omkring 200.000 och utvecklingen fortsätter.   Foto Uno Gradin

Den välkända tulpanodlingen i Backsjön och Skogsnäskollektivet i närheten av Ramsele var två av målen för en uppskattad bussresa i början av juni. Resan anordnades för medlemmar i Svenska kyrkans landsförsamlingar i Säbrå.

Annons

50-talet personer från både Säbrå och Högsjö deltog i resan som några dagar senare följdes av en ny grupp med ungefär samma antal deltagare och med samma resmål och arrangemang.

I Backsjön mottogs vi med stora famnen. Kvinnan på gården, Carolina Visser, berättade sin märkliga historia om hur hon mer eller mindre av en slump hamnade i Backsjön och började odla tulpaner.

Hon visade under besöket 100- tals blommande tulpaner i regnbågens alla färger och många olika sorter. Resenärerna serverades också goda råd om hur man lyckas med att odla tulpaner och hur dessa naturens mästerverk sköts om på bästa sätt.

Odlingen i Backsjön startade 2009 med 1000 tulpanlökar. Nu är antalet uppe i cirka 200.000 och utvecklingen fortsätter.

Det man vill få bekräftat är bland annat om det går att odla tulpaner i ett område med 30-40 minusgrader på vintern. Odlingen sker helt utan tillsatts av kemikalier.

– Sverige importerar varje år 100 miljoner tulpanlökar, berättade Carolina. Utrymmet för expansion av odlingar i vårt land är således stort. Vi har diskuterat med LRF om hur man ska kunna bygga upp tulpanodlingar i Sverige. Det finns helt klart intresse för detta. Jag tror att odlingar i norra Sverige har en stor potential, slutar Carolina.

När bussen efter några mils resa i bedövande vacker natur hamnade inom Skogsnäskollektivets marker togs vi emot av en av veteranerna inom kollektivet, Sarah Mårskog. Denna paranta dam är kanske mest känd som skapare av scenkläder till Roger Pontare, Neil Young och Stefan Sundström.

Skogsnäskollektivet startade 1973 som ett sociokulturellt experiment. Nu bor närmare 50 personer inom kollektivets hank och stör. Här finns olika entreprenader, firmor och hantverkare som arbetar med allt från timmer till smide. Det finns bland annat, snickeri, hantverksutbildning, såg, syverkstad, småskaligt jordbruk, glaskonstnär samt en hotell- och konferensanläggning.

– Ni ska inte tro att vi är några hippies eller andra mera udda människor som bor här, påpekade Sarah. Vi är faktiskt som vilka andra människor som helst. De flesta lever som entreprenörer, driver firmor eller arbetar som hantverkare av olika slag. Vi har jobb, betalar skatt, bor i alldeles vanliga hus och våra barn går i skolan. Skillnaden är att vi vill leva ett alternativt liv, socialt, kulturellt, och miljömässigt. Vi vill leva i samklang med naturen och nära den.

Vid Skogsnäs förekommer också en hel del annan verksamhet, till exempel, konserter, fester, workshops och teater med mera.

Uno Gradin

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons