Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket tjänar de kommunanställda

Annons
Så mycket tjänar de kommunanställda

En kommundirektör tjänar mer än tre gånger så mycket som ett kommunalanställt vårdbiträde. Och en elevassistent får mindre än hälften av vad en kommunal personalchef har i lönekuvertet.

Ändå är lönespridningen bland de kommunanställda i landet betydligt mindre än inom det privata näringslivet. I varje fall enligt statstiken om de genomsnittliga lönerna som de kommunanställdas fackförbund presenterat.

Den ganska måttliga lönespridningen är både på gott och ont, enligt de fackliga företrädare vi talat med. Framförallt finns en tveksamhet till individuella löner bland medlemmarna.

- Jag tycker däremot inte att lönespridningen är för stor, säger Kommunals ombudsman Arlene Westin i Kramfors.

Hon berättar att man där införde individuell lönesättning 1995. Men detta har haft svårt att slå i genom. Av de 1 200 medlemmarna är det bara ett 70-tal som kommit in i systemet med individuella löner ännu.

- Både vi och arbetsgivaren var överens om att gå fram sakta för att öka medvetenheten och att man ska bli positiva till individuella löner.

Personligen anser hon att individuella löner gör det lättare för medlemmarna att verkligen påverka sin egen lön. Och att lönespridningen snarast är för liten. Lönespridning och individuella löner i sig är lönedrivande för kollektivet.

- Det märks inom barnomsorgen. De arbetsplaser inom barnomsorgen där man verkligen börjat med individuella löner ligger bättre till än de andra, säger Arlene Westin.

Hon tycker också att man kan ifrågasätta om det gamla systemet med en tio-årig lönetrappa egentligen var rättvisare.

Samma åsikt har Margareta Fallström som ordförande för Svenska kommunaltjänstemannaförbudet, SKTF, i Kramfors.

- Det är väl inte självklart att man ska ha en högre lön bara för att man arbetat längst, säger Margareta Fällström.

Hon berättar också att man inom SKTF haft individuella löner sedan 80-talet, men att det ännu inte gett några markanta utslag på lönespridningen.

anders lidén

0612-77 17 60

Mer läsning

Annons