Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många jobb ger nya hotellet

/

60 miljoner i omsättning och 45 nya jobb. Det skulle det nytt hotell vid Simhallen ge, enligt en rapport som allehanda.se tagit del av.

Annons

Dessutom skulle Härnösands besöksnäring växa med tio procent.

Det är företaget Razormind och Visit Västernorrland som har tagit fram en rapport på uppdrag av Härnösands kommun. I rapporten konstateras att näringslivet i Härnösand är mer kunskapsdrivet än snittet i Sverige, vilket sannolikt innebär ett starkt behov av möten och konferenser.

– En hotelletablering i Härnösand är inte bara viktig för det lokala utbudet i kommunen utan har även stor betydelse för hela regionen. Härnösands strategiska placering mitt i länet, i kombination med bra tillgångar till alla trafikslag, gör att en hotelletablering här ökar Västernorrlands attraktivitet som besöksmål för både svenska och internationella privat- och affärsresenärer, säger Maarja Edman, Visit Västernorrland.

I Härnösand finns idag 199 hotellrum, enligt rapporten, jämfört med 1427 i Sundsvall och 191 i Sollefteå

I rapporten har man också studerat vad Härnösand skulle förlora om det inte blir något nytt hotell. Det skulle betyda att Härnösand missar nya arbetstillfällen, stärkt attraktionskraft, nya företagsetableringar och inflyttare.

"Om en hotelletablering görs blir den långsiktiga effekten ett stärkt varumärke, vilket bidrar till ökad inflyttning, attraktivare levnadsmiljö och en förenkling vad gäller rekrytering av rätt kompetens för arbetsgivare i alla branscher", skriver man i rapporten.

Ett ökat antal besökare skapar i det långa perspektivet ekonomisk tillväxt, utökad skattebas, högre utbildningsgrad och en mer flexibel och utvecklad arbetsmarknad.

Ett ökat antal besökare ger, enligt rapporten, en möjlighet till en positiv profilering av kommunen. Ett hotell har också förmågan att fungera som ekonomisk drivkraft.

Kanaludden med simhall, rekreationsytor och gästhamn är, enligt rapporten ett bra läge för ett hotell. För den som etablera ett hotell är det viktigt att det finns en anledning att resa till eller besöka platsen och att hotellet självt bär hela reseanledningen. Därför är Kanaludden, enligt rapporten, mer intressant än andra platser i staden.

 

Fakta: Direkta och indirekta effekter av hotelletableringen

- Ökad omsättning på 50-60 miljoner per år varav 22-32 mkr i ökad omsättning för övrigt näringsliv.

- 45 nya jobb, varav 25 på hotellet och 20 i övrig näring

- Ökade förutsättningar för fler investeringar och etableringar.

- Ca 25 000 nya besökare under hela året vilket ger

säsongsförlängning.

- Ökat nöjes- och aktivitetsutbud för medborgarna.

Mer läsning

Annons