Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här många stoppades för rattfylleri i veckan

/
  • Under de internationella och nationella insatsveckorna som anordnas regelbundet över året arbetar all personal i yttre tjänst gemensamt med riktad trafikövervakning. Fokus kan till exempel ligga på hastighet, användande av skyddsutrustning eller som under vecka 50 nykterhet i trafiken.

20-tal stoppades för rattfylleri under nykterhetsveckan. Polisen: "Inte förvånande"

Annons

Under förra veckan arbetade Polisen över hela landet intensivt för att motverka rattfylleri genom ett aktivt trafiksäkerhetsarbete utmed vägarna. I Västernorrland deltog personal i yttre tjänst i alla länsdelar.

Totalt kontrollerade polisen nykterheten på 3 752 bilister. Kontrollerna resulterade i 21 misstänkta rattfyllerister, 12 av dessa misstänks för att ha varit påverkade av alkohol och 9 för att vara påverkade av droger. Vid samma insatsvecka ifjol togs totalt 12 rattfyllerister. Men att fler fastnade i polisens garn den här gången behöver inte innebära att det är fler som kör rattfulla, menar Stefan Westerlund.

– Det finns ett stort mörkertal när det gäller rattfyllor, och man måste se siffrorna över en längre period för att dra några slutsatser, säger han.

Polisen har tio insatsveckor med olika inriktning varje år. Den här gången var fokus helt och hållet på trafiknykterheten.

– Alkoholrelaterade olyckor är ett problem i trafiken. Den som kör bil alkoholpåverkad utsätter både sig själv och andra för livsfara. Vi gör ett viktigt arbete genom att vara synliga ute på vägarna och göra trafikkontroller, säger Stefan Westerlund.

Att minska antalet trafikolyckor är ett tålmodigt arbete, framhåller han. En trafikförseelse som kontrolleras hårdare i dag är aggressiv körning. Under året har totalt 80 bilister i Västernorrland bötfällts av polisen för att man kört aggressiv. Det kan, till exempel, handla om för kort avstånd till framförvarande bil eller farliga omkörningar.

– Det finns all anledning att fortsätta arbeta mot aggressiv och hänsynslös körning, eftersom arbetet med detta kan spara både liv och livslånga lidanden, säger Stefan Westerlund.

Så många åkte fast för rattfylleri

Ort Rattfylleri alkoholRattfylleri droger

Härnösand 21

Kramfors2-

Sollefteå--

Örnsköldsvik21

Sundsvall66

Ånge01

Timrå00

Länet129

Mer läsning

Annons