Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ruben Högbom till attack mot rättsväsendet

Annons
Ruben Högbom till attack mot rättsväsendet

Olle Högbom från Härnösand försvann i Sundsvall på hösten 1983, och har sedan dess inte påträffats.

Men han försvann inte spårlöst. Delar av hans glasögon hittades på Floragatan. Blev han bortrövad? Blev han mördad? Hette mördaren i så fall Thomas Quick?

- Absolut inte. Quick har inte mördat någon alls. Han är en mytoman och offer för en journalistisk skandal, säger Olles pappa, Ruben Högbom, som går till skarp attack mot hela rättsväsendet, mot dåligt granskande journalister, mot polisens utredare och sist men inte minst mot biträdande riksåklagaren Christer van der Kwast, som vid tiden för försvinnandet var länsåklagare i Härnösand. Han har meddelat Thomas Quick misstanke om mord på Olle.

Om sex år preskriberas Olle Högboms försvinnande. Nitton år har alltså gått sedan han försvann, och Ruben Högbom gör nu en sista kraftansträngning för att bringa klarhet i vad som hänt hans son.

- Utredningen ligger helt blockerad. Så länge man jobbar utifrån att Quick är mördaren så gör man sig inte åtkomlig för andra uppgifter utifrån. Att det finns uppgifter från initierat håll om att gärningsmannen mycket väl kan höra hemma i en ort väster om Sundsvall, granskas inte på allvar, säger Ruben Högbom till Tidningen.

Vad menar du med initierat håll?

- Egentligen bör jag inte säga det, men det är en källa inom polisen, en utredare. Jag har begärt att få ut utredningsmaterial om Quicks inblandning i Olles försvinnande men fått nej.

Thomas Quick finns inte längre - åtminstone inte med det namnet. Han har återtagit sitt tidigare namn Sture Bergwall.

- Nu har Quick, eller Sture Bergwall, fått den uppståndelse han ville ha. Och jag blir förbannad när jag tänker på att Christer van der Kwast, lika väl som jag, hela tiden vetat att han spelat teater, säger Ruben Högbom.

- Det finns inga bevis mot Thomas Quick, om vi nu väljer att kalla honom så. Det enda som hittats i Quicks lägenhet är några avklippta hårstrån utan rötter som kan vara hans egna. Jag har som exempel ägnat mycket tid åt Theresefallet i norska Drammen, ett försvinnande som Quick tagit på sig. Men det visar sig att Quicks uppgifter inte stämmer på långa vägar, och jag har gått noggrant till väga med hjälp av bland annat kartor. Christer van der Kwast spelar sitt spel och domstolarna visar flathet.

Christer van der Kwast bemöter Ruben Högboms uppgifter så här:

- Vad Ruben Högbom säger kan jag inte ta någon hänsyn till. Han blommar upp en gång i kvartalet eller halvåret. Om han vill uppträda som fri debattör så är det upp till medias ansvar. I övrigt avböjer jag att kommentera.

Högbom säger att han inte får ta del av utredningen kring Olles försvinnande. Stämmer det?

- Om det får han fråga polismyndigheten i Sundsvall, och det har han säkert gjort också säger Christer van der Kwast.

Ruben Högbom är kritisk till media i allmänhet och reportern på Dala Demokraten, Gubb Jan Stigson i synnerhet. Högbom och Stigson har tillbringat många timmar tillsammans i jakten på sanningen om Quicks offer. Det har nu utmynnat i ett verbalt krig på Sundsvalls Tidnings kultursida där Ruben Högbom skriver:

"Är det inte pressens, journalisternas, skyldighet att se till att fenomenet Thomas Quick, som man fött och gett näring i tio år, nu får en anständig begravning?"

Så här säger Gubb Jan Stigson till Tidningen:

- Jag tycker synd om karln. Han lider av en besatthet, och det är uppenbart att det han säger är fel. Som exempel; Quick uppgav att det i ett svårtillgängligt skogsparti i Örje i Norge fanns ett inristat kryssmärke på en björk. Efter förbaskat mycket jobb och slit hittade vi björken - och det inristade krysset. Menar Högbom att Quick suttit och fantiserat om denna inristning och slumpen gjort att den faktiskt finns på den uppgivna platsen?

Nu är inte Thomas Quick dömd för något mord på Olle Högbom. Däremot har han delgetts misstanke om att ha mördat honom.

- Jag vet inte så mycket om just Olle-fallet. Men konstigt är det, att Ruben som pappa vill torpedera utredningen om sin egen son. Däremot tycker jag att makarna Högbom blev illa behandlade vid tiden för Olles försvinnande, säger Gubb Jan Stigson.

Egon Sundlöf

0611-55 48 24

egon.sundlof@tidningen.to

Thomas Quick inte längre misstänkt för mord på Olle

Förundersökningen mot Tomas Quick i Olle Högbom-fallet är nedlagd. Misstankarna om att Quick skulle ha mördat Olle är nedlagda i sin helhet.

- Därför är det märkligt att makarna Högbom inte får ta del av utredningen när förundersökningen är nedlagd, säger deras juridiska ombud, advokat Johan Sterner.

Nu har Johan Sterner överklagat detta till kammarrätten, och där meddelar man att det ännu inte tagits något beslut i ärendet, och att det är svårt att med bestämdhet säga när ärendet tas upp eftersom det kommit in många mål med förtur.

Enligt Johan Sterner hände följande i vintras:

ï 5 februari: Polismyndigheten i Västernorrland meddelar att förundersökningen är nedlagd - dock inte avslutad i fall andra uppgifter kommer fram. I nuläget saknas uppgifter och utredningen går inte framåt.

ï 18 februari: Biträdande riksåklagare Christer van der Kwast meddelar att den bevisning som finns i dagsläget inte räcker. Misstankarna om mord läggs ner i sin helhet.

- Det här är mycket intressant. Om makarna Högbom vill titta på utredningen. På vilket sätt kan den då förstöras om förundersökningen har lagts ner. Här har alltså Thomas Quick tagit en time out och familjen Högbom fortsätter att plågas ständigt och jämnt, säger Johan Sterner.

Sterner var personligt bekant med Olle Högbom. De jobbade tillsammans i unga år.

Tror du att Quick mördade Olle?

- Det vill jag inte svara exakt på. Men, det skall ju vara ställt utom varje rimligt tvivel. Om man har att göra med en frisk människa ska detta ligga till grund för bedömningen, och i det här fallet räcker det inte.

- Vad har man då, jo en person som är svårt sjuk. Då menar jag att ribban för ställt utom varje rimligt tvivel måste höjas ytterligare ett snäpp. Det talar för sig självt. I övrigt vill jag inte säga mer i nuläget, utan avvaktar kammarrättens utslag.

Egon Sundlöf

Mer läsning

Annons