Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ronja - bättre än medicin

/
  • Bättre än medicin! När Ronja kommer till Koltrastens gruppboende mår Emilia Johansson och Elsa Westman bra.  Tillsammans med sin förare Marie Vestman och Annelie Lundström bildar Ronja nu Västernorrland första och enda vårdhundteam.
  • Yngst bland personalen - och populärast. Ronja är alltid efterlängtad när hon kommer till gruppboendet. Emilia Johansson bjuder på hundgodis när Ronja lägger sitt huvud i hennes knä.

Ronja, 3 år, är nyanställd på Koltrastens gruppboende i Härnösand.

Hon är inte bara yngst i personalen - förmodligen är hon populärast också.

– Alla blir gladare och piggare när hon är i tjänst

Annons

Ronja är en blandning mellan en golden retriever och en flatcoated retriever. Efter noggranna lämplighetstester och långa perioder av hård träning godkändes hon som vårdhund vid en examination i Uppsala förra helgen. Tillsammans med sin förare Marie Vestman och Annelie Lundström bildar Ronja nu Västernorrland första och enda vårdhundteam.

– Nu är det skarpt läge som gäller, konstaterar Annelie Lundström.

Ronja är en social krabat som lätt får alla hon möter att känna sig sedda. Hon charmar alla på boendet och tackar inte nej till en liten godbit om det bjuds. Det har fått matte, Marie Vestman, att hålla lite extra koll på kalorierna och vad hon stoppar i sig.

– Alla vill ge henne något. Blir det för mycket riskerar hon lägga på hullet. Och det vill vi förstås inte.

Annelie Lundström berättar att det märks flera positiva effekter på de boende sedan hunden blev en del av vardagen på Koltrasten.

– Alla blir gladare och mer motiverade att göra saker i vardagen. Många tycker det blir lättare att komma ut på en promenad om en hund är med.

Ronja är lika bra, eller till och med bättre, än vilken medicin som helst, framhåller Annelie.

Mer läsning

Annons