Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riktar allvarlig kritik mot överförmyndaren

Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot överförmyndaren i Härnösands kommun. Detta för lång handläggning. JO anser att det är oacceptabelt att överförmyndaren inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att snabba på handläggningen.

Annons

Det var släktingar till en äldre kvinna boende i Härnösand som ville få en ny förvaltare. Samtidigt har släktingarna skickat in klagomål på den dåvarande förvaltaren sommaren 2011.

Överförmyndarkontoret skickade ett brev till det äldreboende som kvinnan bodde på för att reda ut klagomålen mot förvaltaren. I brevet begärde överförmyndaren att få en utredning. Överförmyndaren fick senare veta att en dokumentation skulle lämnas över efter semesterperiodens slut.

I mars 2012 svarade äldreboendet och överförmyndaren ville då ha synpunkter från den aktuella förvaltaren. Det blev flera turer men ett beslut dröjde från Överförmyndaren.

"Att överförmyndaren inte heller tagit något beslut i ärendet, trots att det gått över två år sedan begäran kom in, förtjänar allvarlig kritik", skriver JO.

Förvaltaren står inte under JO:s tillsyn, varför kritiken riktar in sig på kommunens handläggning.

Mer läsning

Annons