Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagskvinna på besök

Annons
Riksdagskvinna på besök

Riksdagskvinnan Kerstin Heinemann (fp) som jobbar med handikapp- och äldrefrågor i riksdagen och sitter i socialutskottet besökte Härnösand på måndagen.

Förmiddagen ägnade hon åt att informera sig om folkhögskolans så kallade PRCH-centrum (Pedagogiskt resurscentrum handikapp). Senare under dagen besöktes Specialpedagogiska institutet i Härnösand.

- Folkhögskolan ville inte vara en handikappskola utan en skola med handikappfrågorna integrerade, påpekade rektor Fred Nilsson.

Folkhögskolan i Härnösand har ambitioner att bli ett nationellt eller i vissa frågor ett regionalt centrum när det gäller utbildningar i handikappfrågor. Utbildningarna får nu ekonomiskt stöd från bland annat EU:s strukturfonder, men det gäller bara till slutet av nästa år. Därefter behövs det annan finansiering.

- Alla talar väl om oss, men vi vet ännu inte vilket stöd vi kan få, konstaterar Fred Nilsson.

- Ingen skola har ett så brett register som vi när det gäller handikappade och utbildningsfrågor. Som exempel kan nämnas anpassningskurser för synskadade och kurser för människor med dyslexi. Det är utbildningar som pågått i mer än 20 år .

Rektor Nilsson nämner också kortkurser för afatiker, människor som stammar, teckenspråkskurser och kurser för teckenspråkstolkar och dövblindtolkar. Även utbildningar för elever med psykosociala funktionshinder finns med på programmet.

Vid specialpedagogiska institutet berättade avdelningschef Per Gunvall om institutets verksamhet.

Bland annat ger institutet stöd till skolans huvudmän inom förskola samt grund- och gymnasieskola när det gäller barn och ungdomar med funktionshinder.

Institutet har 650 anställda runt om i landet. Det är både konsulenter och andra som jobbar vid något av de fyra resurscentra som finns i Stockholm, Örebro, Gnesta och Sigtuna. En annan del är utvecklingen av läromedel för elever med funktionshinder.

uno gradin

0611/ 554822 uno.gradin@tidningen.to

Mer läsning

Annons