Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksantikvarien besökerSandöbron och Höga Kusten

Annons
Riksantikvarien besöker

Sandöbron och Höga Kusten

Världsarvsmuseum på Höga Kusten och byggnadsminnesförklaring av Sandöbron är huvudmålen, när riksantikvarien Erik Wegraeus med stab besöker länet under två dagar, efter inbjudan av länsstyrelsen.

- Vi brukar besöka länen då och då, men det här är första gången vi blivit inbjudna, säger Erik Wegraeus. I Västernorrland är man långt framme när det gäller att värna kulturarvet och kulturmiljövården.

Onsdagen var fylld av olika föredragningar om aktuella kultur- och miljöfrågor i länet. Från Botniabanan till de många stölderna ut kyrkorna.

- Kyrkstölderna är en intressant punkt, säger Erik Wegraeus. Men jag vet inte ännu vad vi kan göra från riksantikvarieämbetet när det gäller den saken.

I dag, torsdag, ska folket från Riksantikvarieämbetet studera Höga Kusten på plats.

Det blir besök på Sandöbron, guiding i Höga Kusten, lunch på Mannaminne och båtresa från Bönhamn till Högbondens fyr.

- Högbonden är en av de fyrar vi vill se som ett nationellt arv i ett förslag som vi lägger fram till regeringen nästa vecka, säger Erik Wegraeus.

Riksantikvarieämbetet har 260 miljoner kronor att dela ut till länsstyrelserna i år.

På länsstyrelsen hoppas man att en del av de pengarna ska gå till arbetet med att skapa ett världsarvsmuseum på Höga Kusten.

- Det är en av de saker vi ska diskutera, säger Erik Wegraeus.

Sandöbrons eventuella byggnadsminnesförklaring kommer också upp.

- Vägverket har ju inget emot en byggnadsminnesförklaring och jag håller med om att det är en alldeles speciell bro.

Erik Wegraeus vill trycka på hur viktig kulturen är i samhällsutvecklingen.

- En undersökning från Statistiska centralbyrån visar av 83 procent av svenska befolkningen tittar på TV-program som handlar om historia. Här har vi fått draghjälp av Jan Guillo och Herman Lindqvist.

- Samma undersökning visar att 45 procent av befolkningen anser att kulturmiljön har stor betydelse för val av bostadsort och 52 procent anser att den har stor betydelse vid val av semesterort.

Leif Åhman

0611-55 48 25

leif.ahman@tidningen.to

Bildtext.

Riksantikvarien Erik Wegraeus tycker att Västernorrland ligger långt framme när det gäller att värna sitt kulturarv. Foto: Eleonor Bölenius

Mer läsning

Annons