Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ridklubben känner sig motarbetade av Härnösands kommundirektör – ställer in höstens tävlingar

Härnösands ridklubb känner sig motarbetade av kommunen. I ett brev till kommunen efterlyser föreningen en bättre samstalston. Man berättar också att man valt att ställa in två tävlingar senare i år.

Annons

– Vi upplever oss kraftigt motarbetade, säger Lillemor Andersson, ordförande i Härnösands ridklubb.

Lillemor Andersson är ordförande i Härnösands ridklubb. I brevet till kommunen skriver hon:

Bakgrunden, enligt ridklubben, är samarbetsproblem med kommundirektören Sofia Pettersson, projektansvarig för den nya ridsportanläggningen som drivs av kommunen och tidigare ordförande i ridklubben.

Läs mer: Konkurs hotar ridklubben

– Tyvärr är det en tråkig samtalston, det är för lite lösningsorientering och för mycket hitta fel. Det tär på våra krafter, vi arbetar ideellt och orkar inte hur mycket som helst, säger Lillemor Andersson.

Det var i fjol som ridklubben riskerade gå i konkurs. Tanken var att föreningen skulle driva den nybyggda anläggningen. För att lösa situationen räddade kommunen läget genom att ta hand om föreningens skulder på drygt 600 000 kronor.

Sedan dess är det kommunen som har drivit anläggningen. Deras förhoppning är att Härnösands ridklubb ska få igång sin verksamhet så att ett avtal kan skrivas med dem om driften av anläggningen.

Och att det ska bli fart på tävlingsverksamheten, något som kommunen inte får syssla med.

Lillemor Andersson är egenföretagare och fritidspolitiker med partibeteckningen (C) och är ledamot i samhällsnämnden. Hon valdes till ny ordförande efter fjolårets turbulens.

Helgens tävlingar lockade närmare 300 starter med tävlande ända från Stockholm. För att disponera lokalerna betalar föreningen 500 kronor per dag i hyra samt 10 000 kronor om inkomsterna från arrangemanghet överstiger 20 000 kronor.

Brevet är tillsänt kommunens ekonomichef Bo Glas. När det gäller kritiken mot kommundirektören hänvisar han till kommunalrådet Fred Nilsson (S).

– För min egen del har jag fullt förtroende för kommundirektören. Hon har gjort ett fantastiskt bra arbete med ridsportanläggningen.

– När det gäller avtalet så tycker jag att det är ett generöst upplägg. Vi har jämfört hyressättningen med andra ridsportanläggningar i landet, säger Bo Glas.

Härnösands ridklubb anser att det är ett  extremt svårt samarbete med kommundirektören Sofia Pettersson.

Läs mer: Tävlingspremiär i nya arenan

Härnösands ridklubb skriver i brevet att de har valt att ställa in två tävlingar senare i år.

– Vi väljer att avboka dem i tid, naturligtvis är det ett avbräck för oss alla, säger Lillemor Andersson som berättar att kommunen också krävt bygglov för uppställning av gästboxar för tävlingshästar under sommaren.

Sofia Pettersson beklagar situationen.

– Det känns förstås tråkigt att föreningen känner sig motarbetade. Det är ingenting jag känner igen från de dialoger som förts fram till nu.

– När det gäller hyra av anläggningen så har vi tittat runt och landat i en procentmodell som gör att föreningen betalar en väldigt låg hyra om intäkterna har blivit små vid tävlingen och en hyra som står i paritet till andra anläggningar om tävlingen ger större intäkter. Det är en modell som skapats för att underlätta för föreningen då man själv är osäkra på intäkterna, säger Sofia Pettersson.

■ ■ För mer nyheter om Härnösand, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.

Mer läsning

Annons