Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Restaurang fuskade med menyerna

/

Krabban var crab sticks och den utlovade havsabborren i själva verket billigare alternativ.
En krog i Härnösand får nu kritik för brister i livsmedelshanteringen.
– Det är inte acceptabelt om matgäster vilseleds eller luras, säger Linda Fransson, livsmedelsinspektör i Härnösand.

Annons

Att krabba ska vara krabba och skinka just skinka tar de flesta för givet när de beställer in sin maträtt på krogen.

Men att det som står på menyerna inte alltid överensstämmer med innehållet visade sig när Härnösands kommuns livsmedelinspektör gjorde en oanmäld inspektion på en av stadens restauranger.

Vid en uppföljande kontroll var däremot allt i sin ordning.

– Det handlar nog mer om okunskap än ett medvetet bedrägeri. I de allra flesta fall räcker det med bara ett påpekande, framhåller Linda Fransson.

Den påstådda havsabborren var i själva verket kolja och i stället för krabba fick matgästerna crab sticks.

Kommunens livsmedelsinspektörer gör varje år omkring 200 oanmälda kontroller på Härnösands näringsställen. Det är mer regel än undantag att restaurangerna får påpekanden för brister i livsmedelshanteringen, säger Linda Fransson.

– Det är ett generellt problem. Skinkan är inte alltid skinka, i stället för fetaost får man en billigare variant och som i det aktuella fallet kan krabban var något annat.

För många kanske det är en bagatell, men för allergiska personer kan det få stora konsekvenser om man får crab sticks i stället för krabba.

– Som kund är det viktigt att veta vad man stoppar i sig. Det finns kanske de som vill undvika att äta vissa ingredienser. Har den maträtt du beställer inte en rättvisande beteckning kan det i värsta fall utlösa en allergisk reaktion, säger Linda Fransson.

Crabsticks kan innehålla fiskrester, färgämnen, risstärkelse och äggprotein, vilket gör att fisk-, gluten- och äggallergiker måste se upp när crabsticks serveras istället för krabba.

Mer läsning

Annons