Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga viltolyckor

/

Förra året inträffade rekordmånga olyckor med djur i Västernorrland. Här är listan på de mest vilt-olycksdrabbade vägsträckorna i länet

Annons

Länk till kartan.

Tidningen På Väg har kartlagt vilka vägar som är särskilt utsatta för viltolyckor i Sverige.

I Ångermanland handlar det om E4 Härnösand-Älandsbro, E4 Gallsäter-Docksta, Riksväg 90 Bollstabruk och norrut, Riksväg 90 norr och söder om Sollefteå samt RV83 söderut, E4 norr och söder om Örnsköldsvik.

Farligaste sträckorna i Medelpad är E14 Nacksta-Viskan, E4 norr och söder om Sundsvall, Länsväg 665 Alnö, E4 Sörberge norrut, Länsväg 331 Stavreviken norrut samt E14 Torpshammar och västerut

Förra året inträffade totalt 949 olyckor med älg, rådjur och rovdjur i Västernorrlands län. Det är 40 fler än året innan.

Nyligen presenterades också en undersökning som visar att viltolyckor årligen kostar samhället cirka tre miljarder kronor. I beräkningarna ingår bland annat utgifter för person- och fordonsskador, sjukvårdskostnader och produktionsbortfall.

De samhällsekonomiska konsekvenserna är alltså stora och polisen gör därför hela denna vecka en stor insats i hela landet för att minska antalet olyckor.

– Antalet trafikolyckor med vilt måste minska. Som det är nu skadas eller omkommer alldeles för många i trafiken, säger Börje Öhman, informationschef vid polisen i Västernorrland.

Under insatsveckan kommer informationskampanjer att genomföras i samband med trafikkontroller, vid olika köpcentra och andra stora mötesplatser i länet. I dag genomför polisen en trafikkontroll vid Armsjön där förutom polisen även ett antal eftersöksjägare finns på plats för att informera om viltolyckor.

Under de senaste årens (2010-2013) höst- och vintermånader rapporterades sammanlagt 80 822 viltolyckor i trafiken till polisen.

Bara under säsongen 2012-2013 var antalet 28 491, en ökning med 14 procent jämfört med motsvarande period 2011-2012.

Totalt omkommer eller skadas allvarligt cirka 100 personer per år i viltolyckor.

***

Farligaste viltvägarna i Västernorrland

E4 Härnösand-Älandsbro

E4 Gallsäter-Docksta samt riksväg 90 Bollstabruk och norrut Riksväg 90 norr och söder om Sollefteå

E14 Nacksta-Viskan, E4 norr och söder om Sundsvall samt Länsväg 665 Alnö

E4 Sörberge norrut och Länsväg 331 Stavreviken norrut

E14 Torpshammar och västerut samt RV83 söderut

E4 norr och söder om Örnsköldsvik

Mer läsning

Annons