Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rävskabb på Härnön

Annons
Rävskabb på Härnön

Ett fall av rävskabb på hund har upptäckts i Notsand på Härnöns ostsida.

Det är Sonja och Kjell Wallgrens hamiltonstövare "Lenja" som råkat illa ut.

- En skabbräv har setts här i området en tid och tydligen är det den som smittat "Lenja", konstaterar Sonja.

Maken och andra jägare har försökt skjuta räven och förkorta dess plågor, men hittills har det inte lyckats.

"Lenja" får nu behandling för sin skabb och det syns nästan inte alls att hon är drabbad. Hon kliade sig ett tag på sidorna och svansen, men nu verkar det vara borta. Hon har dock tappat lite hår.

Behandlingen består i att hunden schamponeras och sedan stryker man på en vätska som först blandats upp med vatten. denna behandling upprepas trfe gånger innan skabben säkert är borta.

Senaaste gången skabbrävenb sågs vid Notsand och i Gånsvik var för två veckor sedan. Utöver skabbräven finns det också friska rävar i trakten.

- Skabbräven har inget hår på svansen och bara tunt på sidorna, slutar Sonja Wallgren.

uno gradin

0611/ 554822

uno.gradin@tidningen.to

Fakta/

Rävskabb

Sjukdomen förekommer huvudsakligen hos rödräv. Den orsakas av en variant av arten Sarco´ptes scabie´i i gruppen skabbkvalster och började uppträda i mellersta Norrland i mitten av 1970-talet, troligen införd med rävar från Finland, och är nu spridd över hela Sverige utom på Öland och Gotland.

P.g.a. låg resistens har rödrävarna i Sverige drabbats mycket hårt, med klåda, håravfall och efterföljande bakterie- och svampinfektioner i huden. En infekterad räv dör i regel efter ca 3 månader, oftast p.g.a. uttorkning.

Rävstammarna har därför på många håll minskat kraftigt, men har under 1990-talet rapporterats återhämta sig. Även andra arter drabbas, bl.a. lo, skogsmård, fjällräv, varg och hund.

Mer läsning

Annons