Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ravelli gav råd i Härnösand

Annons
Ravelli gav råd i Härnösand

Kommer ni ihåg Tomas Ravelli? Målvakten som nästa alltid slängde käft med motspelarna. Han finns alltid förknippad i svenska folkets idrottshjärta.

Numera är en populär Tv-personlighet. Men det är en sidoverksamhet till hans verkliga arbete; föredragshållaren.

På onsdagskvällens lockade han 130 härnösandsföretagare som fick reda på att steget mellan idrotten och att leda ett företag inte är så stort. Likheterna är väldigt många.

Även på jobbet finns det prestationsångest, energiläckage, ineffektivitetskriser och Manâna (skjut upp det till i morgon).

Ravelli drog många dråpliga historier för att koppla ihop de olika ämnena. Nu i VM-tider tål historien från VM-kvalmatchen borta mot Sofia, 1993, att upprepas.

- Jag ville inte spela den, Sofia är inget trevlig ställe och jag ville inte ha Stojkov som slände sig inom straffområdet för att filma en straff. Pressen blev större och större men jag vågade inte säga nej och åkte med. På uppvärmningen fick jag migrän för första och enda gången i mitt liv, fick dubbelseende och pratade med vår läkare.

- Jag ser inget, sa jag.

- Det har du aldrig gjort, blev svaret!

Ravelli bet i hop, det blev 1-1 sedan Martin Dahlin grejat en kvittering i slutet.

Med det här exemplet vill Ravelli förklara hur viktigt det är att lära känna sin kropp och hjärna, lyssna på signalerna och förstå sammanhanget.

A och O för att lyckas i sitt ledarskap är att man släpper på prestigen och hoppar ned från de höga hästarna.

- I företag som lyckas, det gäller också idrotten, handlar det om att ledare bjuder på sig själv och skapar en bra stämning. Det hade vi under VM 1994 och jag tror att man har lyckats med det den här gången också. Jag tycker att det är en stor skillnad i VM-truppen jämfört med det bedrövliga EM:et för två år sedan.

Ola Thelberg

Mer läsning

Annons