Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rattfyllerist medtre olika promilletal

Annons
Rattfyllerist med

tre olika promilletal

Hur mycket alkohol hade egentligen den medelålders Härnösandsbon druckit när han greps av polisen?

I vilket fall som helst dömdes han i går för grovt rattfylleri till villkorlig dom med samhällstjänst i 40 timmar. Om rätten valt fängelse hade det blivit en månad.

Det var den 16 juni i fjol som han körde fram och tillbaka på Sockenvägen - totalt cirka 600 meter. Det var grannen som anmälde honom.

Det var fest och en av gästerna stannade kvar. På morronkvisten levde gästen om och det gick dåligt att sova. Därför satte han sig i bilen vid niotiden på morgonen och körde en sväng. Han kom dock att tänka på att han fetstat och vände hem till bostaden efter 300 meters körning.

Då tog han - enligt egen utsago - ett par rejäla groggar och lade sig för att sova igen.

Efter några minuter kom polisen. Det blev ett antal provtagningar som visade att han hade 2,09 promille alkohol i blodet eller i vart fall minst 1,46 promille.

Härnösandsbon har erkänt att han kört bilen, men vägrar acceptera det höga promilletalet vilket kommer att kosta honom körkortet som arbetsmässigt orsakar stora problem.

Domstolen har också gått fram försiktigt och sagt att "...alkoholhalten i hans blod var då i vart fall åtminstone 1,00 promille". Det blir då totalt tre olika resultat.

Häller man i sig sig sprit snabbt strax före provtagning visar som regel provet en stigande skala. På Härnösandsbon var det tvärt om. Det var en sjunkande skala, vilket indikerar att han knappast tagit sig några groggar innan polisen kom.

Då har man rådfrågat en expert, laborator Wayne Jones, som förklarar att denna omständighet inte är en tillräcklig grund för att bortse från Härnbösandsbons påstående om efterförtäring. Men han bör ha haft minst 1,46 promille vid körningen.

Tingsrätten tycker dock att ytterligare säkerhetsavdrag bör göras på grund av av osäkerheten när det gäller Härnösandsbons alkoholförtäring efter körningen. Man stannar då vid 1,00 promille - alltså mer än hälften så lite som vid den första provtagningen.

Egon Sundlöf

Mer läsning

Annons