Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pulversläckare exploderade i solen

Annons
Pulversläckare exploderade i solen

En dov knall ekade i området Åkervägen/Torngatan i Härnösand. Det svarta plåttaket på ett närliggande garage färgades delvis vitt och grannarna trodde att det var en explosion av något slag och larmade räddningstjänsten.

Och explosion var det - i en pulversläckare.

- Jag har nog aldrig varit med om att en pulversläckare exploderat på grund av värmen, funderar räddningsledare Ulf Berggren.

Det var efter lunchtid som larmet gick. En dov explosion hördes från ett garage. Räddningstjänsten fann snart några pulversläckare som stod utomhus mot garageväggen. Den starka solen utlöste en explosion på en av tuberna och det vita pulvret steg några meter till väders.

- Här är det nog dags för en liten varning. Samma sak kan faktiskt hända om man transporterar en dyktub i en bil och det är mycket varmt, speciellt om solen lyser in i kupén.

- Det är ett visst tryck i de här pulversläckarna. De som inte är tryckladdade och utrustade med kolsyrepatroner kan knappast explodera. Men släckare som är tryckladdade har råkat ut för sådant här tidigare, det vet jag. Själv har jag dock aldrig upplevt det, säger Ulf Berggren och visar hålet där pulvret tryckts ut.

Väldigt många människor har den här typen av pulversläckare i garaget, i fritidshuset med flera platser. Kan de explodera där?

- Nej. Där är de ju skyddade från solen. Den här tuben stod direkt mot solväggen, klargör Ulf Berggren.

Egon Sundlöf

Mer läsning

Annons