Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester mot nya tågrabattregler

Annons
Protester mot nya tågrabattregler

Ge SJ-rabatter till hela studentgruppen. Inte bara till vissa studenter. Det kräver nu studentkårerna vid Mitthögskolan.

- Vi kommer att träffas i morgon torsdag för att diskutera hur vi ska hantera frågan, säger Anderas Gylling, ordförande för Studentkåren i Härnösand.

Han anser liksom övriga studentkårer att det är fel att vissa studenter inte ska ha rabatter medan andra får.

- Det är oacceptabelt, säger Andreas Gylling.

De nya reglerna slår hårt mot Mitthögskolan med många studenter som har långt till hemorterna. Dessutom slår de extra hårt mot studenterna i Härnösand eftersom campus Härnösand satsar på distansutbildningar där samlingar görs regelbundet.

De nya reglerna innebär att SJ endast kommer att ge studentrabatt till studenter som tar 20 poäng per termin. Detta innebär att studenter som missat en enda tenta inte kommer få möjlighet att resa med SJ med studentrabatt terminen efteråt.

Idag innebär studentrabatten ca 30% rabatt på andra klass, inrikes resor. Motsvarande rabatt ges som ungdomsrabatt för personer under 26 år.

Ifall endast studenter som studerar heltid ska få studentrabatt skapas enligt studentkårerna hierarkier bland studenterna.

- Därför kräver vi att alla som är studenter enligt Högskoleförordningen ska ha rätt till studentrabatter Är en person registrerad vid en högskola i Sverige så ska han/hon erhålla studentrabatt.

- Rabatten ska inte vara beroende av studietakt eller vad för slags studier studenten bedriver till exempel kvällsstudier, distansstudier, forskarstudier, eller utbytesstudier.

Även studenter som tillfälligt misslyckats med en tenta ska enligt Andreas Gylling kunna få ta del av studentrabatter.

Orsaken till att nu studentkårens reagerar är att SJ i maj offentliggjorde sina planer på ändrade regler.

- Vi vill fortsättningsvis enbart ge rabatt till de studenter som studerar heltid och har studiestöd. Det förekommer ett omfattande fusk där personer som inte är studerande ändå kan få rabatt. SJ befinner sig i ett ekonomiskt läge som inte tillåter detta, konstaterar Gunnar Sävenstedt, chef för SJ:s affärsutveckling.

lennart lundberg

0611 - 55 48 53

lennart.lundberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons