Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Posten flyttar in i utvalda stationer och butiker

Annons
Posten flyttar in i utvalda stationer och butiker

Nu går den gamla posten i graven. Den 2 september sker förändringen i Härnösands kommun. Men för Härnösandsborna blir skillnaden inte så stor eftersom kassaärenden fortfarande kan göras på det gamla postkontoret.

Posten genomgår just nu den största förändringen på 360 år. Nu skiljer man kassatjänsten, det vill säga in- och utbetalningar, från posthanteringen. Posten flyttar ut från postkontoren till utvalda livsmedelsaffärer, bensinstationer och servicebutiker. Betala räkningar och liknande ska man kunna göra på lika många ställen som förut men nu heter lokalerna i stället Svensk kassaservice.

I Härnösand innebär förändringarna att kassaärenden fortfarande ska kunna göras hos lantbrevbäraren eller på Köpmangatan 13. Samma lokaler kommer även att fungera som ett postcenter med företagstjänster.

Posthanteringen i Härnösand kommer fem olika bensinmackar och butiker att hantera. Där ska man kunna skicka och hämta brev och paket samt köpa postprodukter och frimärken.

- Detta innebär att det blir en helt annan tillgänglighet med bättre öppettider, säger Nils Moberg, chef för postens servicenät i bland annat Härnösands kommun.

Lantbrevbärarna kommer precis som vanligt att fungera som ombud för både Svensk kassaservice och brev- och pakethanteringen.

Anledningen till ändringarna är att konkurrenssituationen har förändrats. Varje år minskar till exempel inbetalningarna med ungefär 15 procent.

Samtidigt som förändringarna sker byter posten utseende. Cyklar, bilar, postlådor och personalens kläder kommer att se ut på ett annat sätt.

Posten satsar ungefär 900 miljoner på att bygga upp det nya servicenätet. Genom samarbetet med butiker och bensinstationer räknar man med att spara 200 till 250 miljoner kronor per år. Satsningen beräknas ha tjänats in efter fem år.

Sextio procent av landet har redan genomgått förändringen och i december 2002 ska alla gamla postkontor vara borta.

Sofia Lundin

0611-55 48 26

sofia.lundin@tidningen.to

Fakta/

Postens servicenät

i Härnösands kommun

Brev och paket:

Hellstrands tobak, Köpmangatan 2, Härnösand

OKQ8, Kaptensgatan 4, Härnösand

OKQ8, Brännavägen 96, Härnösand

OKQ8, Nässlandsvägen 1, Älandsbro

SPAR, Tullportsgatan 16, Härnösand

Postcenter och Svensk kassaservice:

Köpmangatan 13, Härnösand

Mer läsning

Annons