Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens förtroende ifrågasatt – "Jag skäms"

/

Registrering av romer och olämpliga kommentarer på Facebook.
Förtroendet för polisen är ifrågasatt.

Annons

– Just nu diskuteras det överallt. Inte minst hos oss själva, säger Börje Öhman, informationschef vid polisen i Västernorrland.

För ungefär en månad skrev Dagens nyheter att polisen i Skåne registrerat tusentals svenska romer. Många registrerade var inte kriminella, en stor del var barn.

Debatten som följde kom till stor del att handla om etik, och om det låg fördomar eller till och med rasism bakom registreringen.

När diskussionerna avtog kom nästa avslöjande. I en sluten facebookgrupp har poliser skrivit nedsättande kommentarer om kända personer.

Facebookgruppen hade en facklig prägel när den startades. Arbetstider, löner och utrustning har diskuterats men uppmärksamheten handlar om kränkande kommentarer mot kända personer.

– Jag skäms när jag läser de här kommentarerna. Och även om 99 procent inom polisen gör ett bra jobb drar en sådan här sak ned alla, för i allmänhetens ögon är vi sedda som ett kollektiv, säger Börje Öhman.

Ämnet är hett.

– Det tas givetvis upp på våra arbetsplatsträffar men det är också något man diskuterar i lunchrummet och på fikarasterna just nu. Sådant här påverkar jättemycket. Mer än 50 procent av människorna grundar sin uppfattning om polisen på rapporteringen i media, säger Börje Öhman.

Mest påtagligt är det kanske för poliser i yttre tjänst.

– Där får man ju möta en hel del negativt och det är viktigt att man kan prata med varandra om det efteråt. I dag finns sällan tid att prata igenom saker med sina kollegor och det är ett problem, säger Carina Ytterström, ordförande i Polisförbundet Västernorrland.

Hon har inte varit medlem i facebookgruppen men tror att en del av kommentarerna kunnat undvikas med en bättre dialog inom polisen.

– På vissa ställen inom polisen upplever man att det är lågt i tak och att folk inte vågar säga vad de tycker. För att få allmänhetens förtroende måste grunden vara att vi har en bra arbetsmiljö där vi kan prata öppet med varandra, säger Carina Ytterström.

Hon tror att de flesta ändå har ett bra förtroende för polisen än.

– Men det är klart att det här påverkar negativt. Jag tror också att vi kan jobba mer med etik, den diskussionen måste vara levande i vardagen säger Carina Ytterström.

Ett annat sätt att förbättra förtroendet för polisen är att nå bra resultat.

– Får vi brottsligheten att gå ned och folk att känna sig trygga får vi också allmänhetens förtroende, säger Börje Öhman.

Öppenhet är en viktig del i processen.

– För att förbättra allmänhetens bild tror jag att polisen behöver bli öppnare. Vi kan inte vara så slutna som polisen kanske varit tidigare, säger Börje Öhman.

Mer läsning

Annons