Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen avslöjade 22-årings dieselbluff

/
  • Klassiskt polisarbete ligger bakom gripandet av den 22-årige dieseltjuven, menar Jörgen Aller vid polisen.

Den 22-årige Härnösandsbon beställde diesel under falsk namn för hundratusentals kronor.
Bluffen gick hem. Och oljan levererades. Men sen kom polisen bedragaren på spåren och avslöjade lurendrejeriet.
Nu åtalas 22-åringen för flera bedrägerier.

Annons

Det var i augusti som företaget Alltank i Älandsbro fick en beställning på tio kubik diesel från Climtrax Entreprenad & Schakt AB. Dieseln levererades till en plats i Östersjäland Älandsbro.

Alltank skickade så småningom en faktura om totalt 137 277 kronor till Climtrax för bränslet. Där orsakade fakturan först bryderier innan det gick upp att det handlade om ett bedrägeri.

– Den här mannen är känd av oss sedan tidigare och ligger bakom en rad dieselstölder i närområdet, säger Jörgen Bladin vid Härnösandspolisen.

Stärkt av att ha lurat både Alltank och Climtrax försökte sig 22-åringen på en ny bluff.

Det dröjde bara ytterligare två dagar innan han skickade iväg ytterligare en beställning till samma företag. Den här gången handlade det om 1000 liter hydraulolja och tre fat med smörjfett. Men nu var företaget mer vaksamma.

Härnösandsbon gav trots bakslaget inte upp. Ytterligare två gånger försökte han lura till sig stora mängder diesel från Alltank. Nu utgav han sig vara behörig företrädare för bolaget Caverion AB som levererar diesel till OKQ8. Men när leveransadressen dubbelkollades upptäcktes bedrägeriet.

Polisarbetet försvårades av att dieseltjuven agerade genom ett kontantkortsnummer som inte gick att spåra och en falsk gmail-adress i Climtrax namn. 22-åringen kunde senare gripas efter ett anonymt tips.

– Det här handlar om klassiskt polisarbete. Tack vare inre och yttre spaning lyckades vi till slut binda mannen till stölderna och bedrägeriförsöken, säger Jörgen Bladin.

Mer läsning

Annons