Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pojkar sköt med laser

/
  • Laserpekare är ett farligt vapen om den används felaktigt och kan ge bestående ögonskador även från långt håll.

Härnösandsbo träffad i ögonen. Polisen: Inga leksaker.

Annons

Polisen i Härnösand beslagtog förra veckan en laserpekare som riktats mot personer på olika platser i city.

Nu uppmanas föräldrar att ha bättre koll på barnens "leksaker".

– Det är oroande att så många unga springer omkring med den här typen av vapen, säger Jan Aller vid polisen i Härnösand.

Läs också: Tre Ö-viksbor åtalas för laserattacker

En medelålders man träffades i slutet av förra veckan av grön laser i ögonen. Mannen satt hemma i bostaden och han uppfattade att laserstrålen kom från ett hus i närheten. Polis tillkallades och efter kort spaning kunde två minderåriga pojkar konfronteras.

En misstänkt laserpekare beslagtogs, men eftersom de misstänka inte är straffmyndiga underrättades föräldrarna och ärendet överlämnades till sociala myndigheter.

Attacker med grön laser blir allt vanligare i Sverige och antalet beslag har ökat kraftigt de senaste två åren. Något som oroar Jan Aller.

– Föräldrar borde ha bättre koll på vad barnen håller på med. Laserpekare är ingen leksak, barn ska över huvud taget inte ha laserpekare om det inte rör sig om riskklass 1 som finns i leksaker och är helt ofarligt, säger han.

En laserpekare är i första hand avsedd som pekverktyg, till exempel vid föreläsningar. Den tekniska utvecklingen har gjort laserpekare mindre, starkare och billigare. Men används den felaktigt är den ett farligt vapen och kan ge bestående ögonskador även från långt håll.

Beslagtagna laserpekare skickas till polisen i Sundsvall för att testas vid den tekniska avdelningen. Otillåtna laserpekare konfiskeras.

Vid Strålsäkerhetsmyndigheten ser man allvarligt på den allt större spridningen av kraftigare gröna laserpekare. I synnerhet att det är lättillgängligt för barn. Grön laser är tillåtet att användas i hem, förutsatt att man inte lyser ut genom fönstret, och vid industrier.

Fakta laserpekare

Laserklass 1: De är ofarliga hur mycket man än tittar i dem, och används vanligen i leksaker.

Laserklass 2: Mellan 1 och 5 milliwatt i styrka, och är i stort sett ofarligt så länge den som tittar på dem blinkar.

Laserklass 3B: Från 5 till 500 milliwatt, och är de gröna lasrar som är mest spridda. Används i industrin och av rörläggare. För dessa krävs tillstånd om de ska användas på allmän plats.

Laserklass 4: Även för dessa krävs tillstånd. Den allra starkaste lasern som används för att skära i plåt och till operationer vid sjukhus.

Mer läsning

Annons