Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pether från Härnösand leder populära P4 Extra

/
  • Pether Öhlém och Lotta Bromé har skapat Sveriges mest lyssnade radioprogram P4 Extra.
  • Ett studiebesök med en grupp pensionärer, det tillhör vardagen för det populära radioprogrammet.
  • Koncentration i studion, inkommande nyhetsinslag sorteras.
  • EttanbildVinkännaren Carl Jan Granqvist beskriver Pether Öhlén från Härnösand som en proffsig producent som kan sin sak.

Han leder Sveriges mest lyssnade radioprogram. Pether Öhlén från Härnösand är producent för P4 Extra med Lotta Bromé.

Annons

– Lotta brukar säga att vi är varsin del av samma hjärna, säger Pether Öhlén när vi träffar honom en vanlig arbetsdag i Radiohuset i Stockholm.

Sedan februari 2008 är han producent för P4 Extra med nästan två miljoner lyssnare. Det har blivit cirka 250 program, Pether har ingen exakt koll.

Programmet sänds mellan klockan 13.05 och 15 över hela landet och under programmets livslängd har man producerat många heta nyheter, eller scoop som det brukar heta i media.

– I dag kör vi hårt med Lundsberg där vi har folk på plats. Det är torsdag så Carl Jan Granqvist kommer snart på besök med några nya vintips. Och nye ARGA tv-doktorn är just nu i studion, berättar Pether Öhlén.

Han kommer ursprungligen från Norrbotten och efter en lång karriär på lokalradion, Aftonbladet, TV4 Kalla fakta och Radio Västernorrland fick han erbjudandet att producera ett nytt program från Stockolm.

– Det var aldrig aktuellt att flytta ner eftersom jag vill behålla mitt nätverk och familj hemma i Härnösand. Dessutom är det inte bra att bara umgås med andra journalister som lätt blir fallet om man flyttar hit och etablerar sig på söder där de flesta bor, säger Pether Öhlén.

Arbetsdagen börjar klockan sex i övernattningslägenheten. Pether plöjer igenom tidningarnas hemsidor för att hitta uppslag. Lokaltidningarna har bra nyheter och bryter Stockholmsfixeringen, det är viktigt.

Fem gånger har Lotta Bromé vunnit stora radiopriset i kategorin bästa programledare. Hon har alltid hyllat den redaktion som hon ingår i, totalt nio personer.

– Jag kan bara hålla med, hon är bäst. Det finns många förklaringar till det. I grunden är hon nyfiken och naturlig. Det i kombination med hon har ett fotografiskt minne, är rolig och har ett musikaliskt gehör och är otroligt påläst gör henne komplett som programledare, säger Peter.

P4 Extra ska vara lättsam underhållning men även innehålla allvarliga ämnen. Några dagar innan vårt besök intervjuade Lotta kvinnan som sålde sex till förre ministern Sven Otto Littorin.

Kungahuset är alltid ett kärt ämne för P4 Extra. Redaktionen vet att nyheter om de kungliga drar extralyssnare som den gången då kvällstidningen Expressen avslöjade kronprinsessan Victorias förlovning.

– Problemet var att Lotta låg hemma med magsjuka och var i usel form. Vi skickade en läkare till henne för att se om hon kunde ta sig till jobbet. Hon kom i taxi och körde sändningen som utökades med två timmar. Det märktes ingen skillnad, så proffsig är hon när det verkligen bränner till, säger Pether Öhlen.

Men det händer att programmet går över gränsen. Hittills har det blivit en fällning i radionämnden, den gången som Bert Karlsson skulle auktionera ut sina grejer.

– Det ansågs gynna honom, en skitgrej tycker jag så här i efterhand eftersom vi inte fälldes när vi sände från Buskowskis auktion av Greta Garbos bohag. Snobbism av granskningsnämnden, tycker Pether.

Pether Öhlén berättar att programmet i genomsnitt får en anmälning per vecka, vilket visar på att det är högt i tak, tycker han.

– Vi har inte blivit fällda för att vi alltid kallar Sverigedemokraterna för ett främlingsfientligt parti. I början utsattes vi för en hel del påhopp men vi har aldrig låtit oss bli avskräckta. De är främlingsfientliga, punkt och slut, säger han.

En pensionärsgrupp från Torshälla utanför Eskilstuna kommer på besök. Den gruppen är flitiga lyssnare och när Carl Jan anländer till studion är stämningen hög.

– Vi är medvetna om att våra lyssnare är medelålders och äldre, ett problem som vi delar med alla andra medier. När de som är unga i dag blir lite äldre så hoppas vi locka till oss dem också, säger Pether Öhlén.

Gästerna kommer och går, de pysslas om av Mollan, programmets värdinna. De ska känna sig välkomna.

– Det är lite av själva programidén att våra gäster ska gilla miljön. Då kan Lotta också på ett naturligt sätt ställa de riktigt tuffa frågorna.

Lotta pratar via en mikrofon till sina kolleger som har full koll på nyhetsflödet som strömmar in till studion.

– Hon har alltid vetorätt, men det är sällan något hon använder, berättar Pether.

Vinkännaren Carl Jan Granqvist anländer. Han beskriver Pether som en proffsig producent som kan sin sak.

– Skriv gärna att vi har haft ett väldigt bra samarbete under årens lopp, säger Carl Jan.

Under vårt besök är planeringen i full gång inför Obamas besök i Stockholm. Men någon Barack finns inte med i P4 Extras önskelista för intervju. Ganska typiskt för programmet att avstå från politiker, det får andra medier sköta.

– Det oväntade är ju vår programidé. Vi ville ha med Michelle Obana i P4 Extra, men tyvärr är hon inte med under Sverigebesöket.

För Sidas räkning har Pether varit med och byggt upp radion i Burma efter svensk public service-modell.

– Landet har aldrig haft direktsänd radio och det var riktigt stort när vi körde en live-show med P4 Extra som förebild, säger Pether som också haft radiouppdrag i Mongoliet, Laos och i Afrika. Under Tsunamikatstrofen var han på plats redan från början.

– Vi sände direkt från Phuket samtidigt som det låga döda i poolerna, det var tufft.

En arbetsvecka är slut och snart är Pether på väg hem igen och drömmer om nya intervjuoffer.

Högst upp på önskelistan står prinsessan Estelle.

Monarkist?

– Jag passar på den frågan, men jag är väldigt förtjust i Prins Carl Philip, säger Pether Öhlén.

Mer läsning

Annons