Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionspengar går till böcker och jackor

/
  • AFA-pengarna ska gå till bland annat förskollärares ytterkläder.

Härnösands kommun vill satsa 11 miljoner kronor på hemtjänsten – och skolan får 1,5 miljoner till böcker. Samtidigt vill kommunen satsa en halv miljon på ytterkläder till 300 förskollärare och andra lärare som jobbar utomhus.

Annons

Dessutom vill kommunstyrelsen ge pengar till läsplattor till förskola och hemspråksundervisning och till bredbandsfibrer till 12 förskolor och ett par av socialtjänsten lokaler.

Det ovanliga är att man ger ut dessa pengar utan att få en formell begäran vare sig från skolnämnden eller från socialnämnden.

– Det här görs ju inte utan att vi tagit reda på vad man behöver, säger kommunalrådet Fred Nilsson (S).

Från oppositionen är man mycket kritisk mot detta.

– Kommunstyrelsen ska inte vara någon jultomte som delar ut pengar. Om pengar ska delas ut ska det ske efter ett äskande från nämnderna. Och sedan ska det finnas ett underlag med och papperen ska inte delas ut samma dag som beslutet ska fattas, säger en upprörd Anders Gäfvert (M), oppositionsråd.

Hemtjänstens underskott är känt. De första åtta månaderna i år går man back med 11 miljoner kronor. Man jobbar med att få ned kostnaderna men Fred Nilsson räknar inte med att man klarar sin budget utan extrapengar.

– Därför är det motiverat att stödja det pågående förändringsarbetet genom att dela ut dessa extra pengar, säger han

Även denna gång handlar det om extrapengar genom att kommunen liksom många andra kommuner får tillbaka pensionspengar från AFA. Även förra gången användes pengarna till framför allt vården men även en mindre del till skolan. Dessa pengar är tillfälliga och nämnderna kan inte budgetera för samma pengar nästa år. Sammanlagt handlar det i år om 14 miljoner för Härnösands kommun.

Fred Nilsson anser att ekonomin i Härnösand går bra. Bland annat visar kommunstyrelsen ett stort plus. Men två nämnder klarar inte sin budget. Socialnämnden räknar med ett minus på 14,6 miljoner och skolnämnden med 2,5. Nu kräver han att dessa nämnder gör upp handlingsplaner så att underskotten försvinner tills årsskiftet.

Trots att kommunstyrelsen säger ja kan det dröja innan pengarna faktiskt når fram till nämnderna. Först måste kommunfullmäktige säga sitt. Och där kommer det med största sannolikhet inte bli klartecken till förslaget.

– Vi kommer med största sannolikhet att kräva återremiss, säger Anders Gäfvert.

För att få igenom en sådan krävs bara en tredjedel av rösterna.

Sedan måste kommunstyrelsen på nytt ta upp och diskutera förslaget och sedan skicka frågan vidare till kommunfullmäktige och då är vi redan i slutet av året såvida inte Göran Norlander och presidiet kallar till extra sammanträde i kommunfullmäktige.

Oppositionen överväger också att överklaga ett eventuellt beslut bland annat eftersom det inte bygger på några äskanden.

Mer läsning

Annons