Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionen sänktes när frun blev sjuk

/
  • Lennart Lahti, 79, fick sänkt pension när hustrun blev sjuk och fick plats på ett gruppboende. När han överklagade beslutet blev det nobben igen.

Lennart Lahti, 79, levde i villfarelsen att han skulle få mer i pension när hustrun fick en hjärnblödning och hamnade på gruppboende.
I stället blev det mindre.
– Jag trodde att pensionsmyndigheten räknat fel. Men nu har de skickat en lång förklaring, säger han.

Annons

Sedan hustrun Margit drabbades av en stroke i början av april och fick plats på ett gruppboende har Lennart Lahti levt ensam i den trivsamma lägenheten på Murbergsvägen i Härnösand.

Det är knapert vissa månader och inträffar något i sommarstugan i Rö som måste åtgärdas tvingas han ta av besparingarna.

– Allt blir dyrare när man lever i ett ensamhushåll och inte har någon att dela kostnaderna med, säger han.

Men Lennart har inte klagat. Han har levt ett sparsamt liv och är tacksam över att alla lån och skulder är betalda. I somras blev han dock lite brydd när det dök upp ett kuvert från pensionsmyndigheten.

– Jag hade väntat mig att min pension skulle höjas i och med att hustrun blev sjuk och inte klarade sig på egen hand längre. Döm om min förvåning när det i stället visade jag att jag skulle få mindre i plånboken. Jag trodde inte att det var sant, att någon på myndigheten räknat fel.

I rena pengar hade Lennarts pension sänkts med 192 kronor i månaden, eller 2 300 kronor om året framgick det av den nya beräkningen.

– Det kanske inte låter så mycket, men för ett hushåll som redan innan inte har så mycket att röra sig med är det kännbart.

Lennart tog kontakt med pensionsmyndigheten i tron att felet skulle rättas till. Men beskedet var att den nya beräkningen skulle gälla.

– Jag blev uppmanad att ompröva beslutet för att få tillbaka min gamla pension, men även då blev det nobben, säger han.

I en pärm har han samlat all skriftväxling med pensionsmyndigheterna.

– Jag har ägnat mycket tid och kraft till att reda ut alla begrepp och försöka förstå hur de har räknat. Nu har jag accepterat att det blir mindre pengar varje månad.

Lennart Lahti har större delen av sin arbetsföra ålder varit anställd inom försvaret och fick möjlighet att gå i pension när han fyllde 59 år. Det som stökar till det för honom i dag är det förtida uttaget. Med varje levnadsår sker en reducering av pensionsbeloppet.

När Lennarts fru fick plats på gruppboende räknas han som ensamstående och då höjdes den allmänna pension. Men samtidigt sänktes den statliga pensionen. Och totalt får han 192 kronor mindre per månad.

– Jag ångrar inte att gick i pension tidigt, trots att det ger mig mindre i dag. Jag har haft fina år, säger Lennart.

Mer läsning

Annons