Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionären Sten lockade Willys – till Härnösand

/
  • Butikschefen André Granlöf är tacksam över supporten från Sten Forsberg som nu jobbar för en bankomat hos Willys.

Willys etablering i Härnösand var resultatet av ett ivrigt lobbyarbete av Härnösandsbon Sten Forsberg.
– Helt klart bidrog Forsbergs engagemang att vi till slut fattade beslut om att etablera oss i Härnösand, bekräftar Willys vd Thomas Evertsson.

Annons

Allehanda.se:s krönikör Bo Östman öppnade på locket i gårdagens tidning hur det gick till när Willys fattade beslutet.

I början ville Willys etablera sig i det nya handelsområdet, men det gick inte. Sten Forsberg, pensionerad tjänsteman på Länsstyrelsen, tog saken i egna händer.

– Sten gav oss extra fokus på Härnösand, han hörde av sig vid flera tillfällen och skickade oss en hel del material. Jag kan inte påminna mig om att det skedde några kontakter med Härnösands kommun, berättar Thomas Evertsson,

När inget hände med de tomma lokalerna efter ICA:s flytt tog Sten Forsberg saken i egna händer. Han skickade kartor, befolkningsstatistik och annat av intresse till Willys ledning. Samtidigt gick diskussionens vågor höga på insändarsidan i TÅ och även andra boende i området och bostadsrätteföringar tryckte på.

– Jag tog kontakt med Willys högsta chef och efter 20 minuters samtal förklarade han sig intresserad. Jag lovade lite skämtsamt att bjuda på middag hemma hos mig om allt gick bra. Han åkte upp med flyg, det blev en lunch och i samma veva gjorde han ett besök i Kramfors där Willys också har etablerat sig, berättar Forsberg.

Frågan är vad kommunen gjorde under hela den här processen, satt man med armarna i kors?

– Nej, det gjorde vi inte, men det är viktigt att förstå hur företag etableras. Härnösands etableringar bygger inte bara på ett näringslivskontor, det är flera som måste jobba och dra för vår utveckling, säger kommunstyrelsens ordförande Fred Nilsson (S).

– Vi tar inte åt oss äran för någon etablering, vårt mandat är att visa på marknadsmöjligheter. All heder åt Sten Forsberg, han gjorde ett toppenjobb i denna etablering, det skall ingen ta ifrån honom, säger Fred Nilsson.

Näringslivschef Uno Jonsson är inne på samma linje.

– Just etableringen på Härnön tog lång tid vilket berodde på många olika saker. Det fanns dessutom fler företag som var intresserade av lokalerna.

– Men Sten Forsberg gjorde ett bra jobb som lyfte behovet till Willys. Det är ju trots allt fastighetsägaren som skall göra affären och måste komma överens med en hyresgäst, säger Uno Jonsson.

Sten Forsberg har pratat med Willys vd om att etablera en bankomat.

– De är positiva om bankerna i Härnösand också är med, säger han.

Mer läsning

Annons