Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pelle Svensson blevutbränd som advokat

Annons
Pelle Svensson blev

utbränd som advokat

Pelle Svensson får utbrändhet i yrket som advokat godkänd som arbetsskada av länsrätten.

Negativ publicitet i massmedia är den avgörande faktorn som gör att sjukdomen anses vara orsakad av jobbet.

Länsrätten är inte enig. Två röster står mot två och i det läget har ordföranden som är rådman fällt avgörandet.

Domslutet innebär att ett avslag från försäkringskassan ändras och Pelle Svenssons utbrändhet och kroniska förstämningssyndrom godkänns som arbetsskada.

Enligt domen är arbetsbelastningen och negativ publicitet de faktorer som talar för ett samband mellan arbete och sjukdom.

Däremot underkänns Pelle Svenssons argument att han varit föremål för mobbning från andra advokater, åklagare och domare. Det klassas av domstolen som "bristande uppskattning av arbetsinsatserna", något som anses höra ihop med arbetslivet och inte ger rätt till arbetsskadeersättning.

Det som definitivt knäckte Pelle Svensson var när han anklagades för att ha förfalskat "Tingströms fribrev", ett brev med uppgifter om Palmemordet från den så kallade bombmannen på dennes dödsbädd.

Såväl TT som Dagens Eko nämns i det sammanhanget i ett utlåtande till länsrätten.

Pelle Svensson själv talar om fasansfulla och osakliga påhopp i media som inom två veckor ledde till att han tvingades stänga sin advokatbyrå.

- Telefonsamtal och brev dränkte mig, med arga människor som tyckte att det nu fick räcka. Jag borde sluta som advokat. Kollegor och enskilda skrev till Advokatsamfundet och krävde att jag skulle uteslutas och förlora advokattiteln, uppger han i arbetsskadeanmälan.

Pelle Svensson gick inte att nå under eftermiddagen i går för kommentarer. Han befinner sig jupå brottnings-EM i Finland.

Pelle Svensson beviljades hel förtidspension i oktober 2000. Han bor kvar i Njurunda utanför Sundsvall.

Han har vid något tillfälle efter advokatperioden trätt fram i media och berättat om sin pressade situation och sina alkoholbesvär.

Länsrättens dom innebär att Pelle Svensson är berättigad till livränta enligt lagen om arbetsskadeförsäkring.

I princip betyder det att han ska kompenseras ekonomiskt upp till vad han hade tjänat om han hade kunnat fortsätta som advokat.

Hur stor ersättningen blir är försäkringskassans sak att utreda.

Domen kan också komma att överklagas av försäkringskassan.klas leffler

0611-554830

klas.leffler@tidningen.to

Mer läsning

Annons