Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pastorn lär flyktingar att klara sig själva – här är kyrkan som jobbar hårt med integration

Celebre Binua kom till Härnösand för åtta år sedan och fick jobb som pastor. Nu lär han nyanlända flyktingar allt det de behöver för att klara sig i Sverige.

Annons

Läs mer: Integration i verkligheten – vi vill skapa hopp ute på boendena

Celebre Binua kom till Härnösand för åtta år sedan och fick jobb som pastor. Nu hjälper han nyanlända flyktingar att komma till rätta i sitt nya land.

Världen krymper, det kan Pingstkyrkan i Härnösand intyga. Hos dem samlas olika nationaliteter och religioner under samma tak.

Det tjoas glatt från lekande barn som springer fram och tillbaka i entréhallen i Parkaden. Barn av skilda nationaliteter samlas bland leksaker under vuxnas uppsyn, allt medan deras föräldrar lär sig svenska i en angränsande lokal.

Det här är Pingstförsamlingens bidrag till integrationen. När verksamheten drog igång för tre år sedan blev det genast trångt i skolsalen. Idag är det vid varje lektionstillfälle mellan 50 och 70 elever.

– Totalt är vi cirka 20 nationaliteter i församlingen idag, säger Hans Wikström, pastor och föreståndare.

Celebre Binua kom från Kongo-Kinshasa till Härnösand för åtta år sedan. Tidigare hade han jobbat som misssionär i Angola och Namibia. Kontakten med kyrkan gjorde integrationen enklare.

– Jag fick vänner och lärde mig prata svenska. Anpassningen till det svenska samhället gick snabbare tack vare mina vänner i Pingstkyrkan. Vi är som en enda stor familj.

Celebre brinner för integrationsarbetet och började, efter att ha jobbat fyra år som pastor i församlingen, att läsa till integrationspedagog.

Nu jobbar han med att lära nyanlända flyktingar i Kramfors att klara sig själva – och predikar när han är ledig.

– Efter att ha gått utbildningen känner jag mig bättre rustad för jobbet. Jag har fått redskap som jag har stor nytta av i jobbet.

Under våren har han rest runt bland olika samfund i hela landet för att få en inblick hur de jobbar med integration.

– Det har varit intressant. Gemensamt för alla församlingar har varit att man ser alla människors lika värde, säger Celebre.

Läs mer: Integrationspedagoger Sollefteå: Förståelse viktigt i integrationsarbetet

Hans Wikström berättar om hur församlingens arbete är en del i församlingsrådet uttalade ambition att kyrkan ska välkomna alla som vistas i landet, oavsett religion.

– Det roliga är att vi kan se så stora förändringar med de människor som besöker oss. De blir mer öppna, vill vara med i våra aktiviteter. Man kan säga att de integreras i församlingen för att de förstår vad vi gör och säger, säger Hans Wikström.

Idag präglar arbetet med integration all verksamhet i pingstförsamlingen. Och alla är välkomna.

– Vi stänger inte dörren för människor med annan trosinriktning. Vi har, till exempel, ofta besök av muslimer vid våra gudstjänster, säger Hans Wikström.

Utifrån deltagarnas egna önskemål har församlingen engagerat lärare som håller lektion för de asylsökande. Undervisningen består i enklare svenska, men även en genomgång av svensk kultur och seder. Hans Wikström menar att integrationsarbetet har blivit ett lyft för hela församlingen.

– Om man bara vågar vara lite öppen för andra kulturer och släppa in dessa människor ska man se att man får så mycket tillbaka. Att jobba med integration har varit berikande för vår församling, säger han.

Läs mer: Pingstkyrkan ordnar jättepicknick för asylsökande och flyktningar

Ingela Wikström är en av fyra lärare som undervisar invandare i svenska språket på Pingstkyrkan.

Integrationsarbetet har blivit ett lyft för Pingstkyrkan i Härnösand.

Man måste våga vara öppen för andra kulturer och trosinriktningar, säger Hans Wikström, pastor och föreståndare för Pingstkyrkan i Härnösand.

Mer läsning

Annons