Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäkert om snön hinner hit till första advent

/

Hittills har vi inte sett många spår av snö i Ångermanland. Förra året inleddes däremot december månad med en klass 1-varning på grund av plusgrader i Bottenhavet. SMHI:s meteorolog Sandra Andersson spår en mildare snöstart för 2013.

Annons

Än så länge ligger gatorna i Ångermanland fria från snö när vi börjar närma oss första advent. Så frågan är: hinner snön komma hit tills dess?

Enligt SMHI:s 10-dygnsprognos får Härnösands och Örnsköldsviks kommun snö närmast tisdagen efter första advent, medan Sollefteås och Kramfors kommun då fortfarande får vara utan.

– Fram till och med onsdag-torsdag den här veckan kommer det vara milt, men efter det kommer kylan och därigenom ökar även chanserna för snö, säger Sandra Andersson som är meteorolog på SMHI.

Det är med andra ord osäkert, och vi går mot en skyltsöndag som precis kan missa snön.

Annat var det däremot förra året. Då drabbades området av snökaos den här tidsperioden med upp till en halvmeter snö per dygn och en klass 1-varning för Västernorrland. SMHI förklarade då det rikliga snöandet med att det fanns ett samband med snön och plusgrader i vattnet i Bottenhavet. Lågtrycket tog med sig fukten in från havet och den blev sedan snö när den kom in mot kusten.

– I år har vi dock mer västliga vindar och då kommer inte dessa så kallade snökanoner som beror på pålandsvindar som är mer ostliga, förklarar Sandra Andersson.

Så i år kommer snön ungefär samtidigt som förra året, men på grund av vindriktningen blir det en lite lugnare snöstart. För den som undrar över julhelgen återstår det dock fortfarande att se.

– Vi gör bara prognoser för tio dagar åt gången, förklarar Sandra Andersson.

Mer läsning

Annons