Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro för strålning frånnya mobilnätet

Annons
Oro för strålning från

nya mobilnätet

Det finns oro i Härnösand för den planerade utbyggnaden av framtidens mobiltelefoni, 3G.

Risken för att elöverkänsliga personer personer drabbas, försämrade värden på fastigheter och en allmän förfulning är några argument som Härnösandsbor för fram till stadsbyggnadsnämnden.

Det är svenska UMTS-nät AB, ägs av Telia mobile och Tele 2, som har lämnat in totalt 21 byggnadslovsansökningar i Härnösand. På dessa platser har man för avsikt att montera telemaster med varierande höjder. Mer än hälften är över 70 meter höga.

Sedan tre veckor tillbaka har allmänheten haft möjlighet att yttra sig. Hittills har fem yttrande kommit in.

Tidningen har studerat dem. Två rör fastigheten Rö 1:2. I en av dem kritiseras 3G-utbyggnaden väldigt hårt:.

- Telia verkar arbeta efter dem tvivelaktiga hypotesen: Bara vi bygger skofabriker i Afrika, så kommer alla barfotade att köpa skor, oavsett priset.

Här är andra kommentarer:

- Telias framfart visar brist på hänsyn och är en oförskämdhet som diskvalificerar dem att äga och hantera projekt av detta slag.

I ett annat brev varnas för hälsoriskerna, bland annat elallergi:

- I Spanien har 2 000 G3-master fått stängas av och i Schweiz diskuteras totalstopp till dess hälsoriskerna är kartlagda, är en annan kommentar.

På Härnösands stadsbyggnadskontor har man ett digert arbete med att fatta beslut i alla ärenden som rör 3G.

- Det här är en fråga som kommer att bli väldigt stor. Vi kommer att prova varje ärende precis som vi gör när det gäller byggnadslov. När det gäller strålningsriskerna kommer länsstyrelsen att lämna egna yttranden, säger 1:e byggnadsinspektör Stig Åkerman.

Stadsbyggnadsnämnden har annonserat i Tidningen där man begärt in synpunkter. I morgon går tiden ut för att kunna yttra sig. Många har ringt till kommunen och mycket av tjänstemännens arbetstid går åt till att svara på allmänhetens frågor.

Innan byggandet kan komma igång ska flera myndigheter yttra sig om masternas placering. Förutom länsstyrelsen är det försvaret, luftfartsverket, sjösäkerhetsverket.

- Vi kommer att ta hänsyn till alla uppfattningar innan vi bestämmer oss definitivt när det gäller de områden som vi har problem med.

- Målsättningen är att vi ska placera master på samtliga platser som vi har sökt bygglov på, säger Göran Öhlen, chef på UMTS-nät AB.

Utbyggnaden sker i rena expressfarten. I landet kommer 3G-nätet att behöva cirka 10 000 master. Merparten av dessa är redan befintliga master. Förutom de master där det behövs bygglov kommer det också att sättas upp mindre master på offentliga byggnader och efter järnvägarna.

Arbetena med att montera masterna och basstationer kommer igång i sommar. I planerna är det meningen att 3G-nätet skall fungera över hela landet senast vid utgången av nästa år.

Ola Thelberg

0611-554826

ola.thelberg@tidningen.toFakta

Bygglov söks för master och teknikstationer på följande platser i Härnösands kommun

Kvissle 1:12, 72 meter

Ramsjö 2:5, 72 meter

Västby 5:73, 36 meter

Dalom 2:4, 72 meter

Furuhult 2:2, 42 meter

Västersjäland 4:4, 42 meter

Västanå 3:23, 72 meter

Rö 1:2, 72 meter

Östersjäland 9:7, 42 meter

Kullarmark 2:16, 72 meter

Säbrå-Ramsås 3:28, 72 meter

Svedje 2:13, 72 meter

Vägnön 3:1, 72 meter

Gådeå 7:55, 72 meter

Österbrån 1:10, 72 meter

Nygård 1:3, 72 meter

Älgsjö 1:20, 72 meter

Ytterfälle 4:3, 42 meter

Härnön-Solum 1:29, 42 meter

Solumshamn 1:4, 42 meter

Häggdångers-Dal 3:20, 72 meter

Mer läsning

Annons