Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionsrådets bästa vintips i sommar: "Drick hellre en bra än flera dåliga"

"Alla viner har sin årstid, sin mat, sin miljö och sitt sällskap. De viner jag har valt i denna ljuva sommartid är viner som passar i stort sätt alla dagar och vid alla tillfällen under sommarmånaderna", säger Anders Gäfvert om sina sommarfavoriter.

Annons

Anders Gäfvert anser att man alltid bör se till att ha 3-4 vinsorter hemma.

Läs mer: De bästa vita nya sommarvinerna

Man ska alltid se till att ha 3-4 vinsorter hemma och som är egna årstidsfavoriter, då blir man aldrig "tagen på säng" och klarar alltid oväntat besök. Visst låter det klokt, ny årstid, nya viner och man får alltid prova något nytt.

Tips 1: Fontanafredda Langhé, Rosato, Italien, årgång 2015, pris 89 kronor (rosévin) Nr: 2318

Mitt första vin är ett friskt vin med smak av vattenmelon, lavendel, röda vinbär, smultron och blodgrapefrukt. Ett vin med sommarkänsla som lever kvar i mun och minnet. Passar både som sällskapsvin i solen eller till lätta rätter av fisk, kyckling eller sallader. Varför inte pröva en sallad med skagenröra och färskpotatis och sommarens primörer till. Våga prova och kom ihåg: roséviner skall vara väl kylda.

Tips 2: Blason de Bourgogne La Réserve Rosé Brut, Frankrike, pris 99 kronor (mousserande) Nr: 7687

Ett torrt smakrik mousserande vin med en bärig smak och fina toner av smultron, hallon, blodgrapefrukt och göteborgskex. Utmärkt till "oväntat besök" eller som enbart sällskapsvin. Bör serveras kallt. Funkar också som aperitif, eller till rätter av fisk och skaldjur. Låt er inspireras och våga prova någon enkel rätt utan recept där ni själv skapar något nytt och fräscht utifrån vad som finns hemma för tillfället.

Tips 3: Campo Viejo Reserva, Spanien, pris 99 kronor (rött) Nr: 6083

Ett vin som bör finnas hemma om man vill grilla eller om det blir en kväll med regn och rusk. Vinet är kryddigt med en utvecklad smak med toner av ekfat samt dofter av torkade körsbär, dill, chocklad, vanilj och möjligen lite blåbär. Ett utmärkt vin att ha tillhands om den spontana grillfesten står inför dörren. Passar till grillrätter av fläsk-, lamm- eller nötkött, men även som sällskapsvin när åskan går och regnet slår mot fönsterrutorna.

Tips 4: P. Lex, Pinot Grigio, Italien, pris 89 kronor (vitt) Nr: 74879

Ett ekologiskt lättdrucket vin som passar de flesta smaker. Ett vin med smak och doft av gråpäron, vingummi och mandarin och längst ned i glaset en doft av honung. Vinet passar till många allehanda rätter gjorda på fisk och kyckling, men det är också ett utmärkt sällskaps- och pratvin.

Tänk på: Avslutningsvis vill jag betona att det är bättre att dricka en flaska gott vin än flera dåliga. En tumregel för att lyckas med mat och vin är: lägg gärna på 20 kronor per flaska vid inköp och vips blir upplevelsen mycket bättre. I ovanstående tips har jag uteslutande valt viner under 100 kronor.

Läs mer: Tre rosa och tre röda godbitar bland nyheterna

Anders Gäfvert ger Lubbes läsare sina bästa vintips.

Mer läsning

Annons