Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omfattande renoveringkostar 300 000 kronor

Annons
Omfattande renovering

kostar 300 000 kronor

Efter många turer har kommunen tagit tag i problemet med sönderfallet av konstverket "Evolusion" på Mellanholmen.

I dagarna utförs det sista arbetet med en omfattande reparation.

- Nu kommer det att hålla i minst 100 år, lovar Tor Almgren från NCC.

För två år sedan upptäcktes det att konstverket på Mellanholmen råkat ut för problem. Fogmassan som binder samman stenblocken hade börjat släppa. Resultatet blev att vattnet rann in under trappen och underminerade den bärande betongen.

Samtidigt fick pumpanläggningen som förser trappan i Evolusion med vatten arbeta onormalt mycket och till slut rasade den samman.

För att åtgärda problemet har man bytt den gamla betongen av typen jordbetong. Den har ersatts med brobetong som tål havsvatten.

Arbetet med gjutningen har utförts av NCC. Konstnären Hagbart Sollös trappstenläggning har demonterats och kommer att återställa av företaget Fix och Färdig. Om två veckar är allt klart.

Fuskbygge, undrar vi?

- Problemet var att man valde fel typ av betong och underhållet har väl inte varit det bästa, säger Tor Almgren

Kostnaden för renoveringen uppgår till 290 000 kronor. En kostnad som kommunen tvingas betala.

Konstverket Evolution omfattar två delar, ett på torget och så det på Mellanholmen. Konstnären heter Hagbart Sollös och själva finansieringen bekostades från en donation av syskonen Andersson. Skulpturen invigdes i juli 1991.

Ola Thelberg

0611-554826

ola.thelberg@tidningen.toTor Almgren finputsar den nya betongen som ska hålla i minst 100 år. Arbetet med renoveringen av Evolusion beräknas kosta närmare 300 000 kronor.

Foto: Eleonor BöleniusDen gamla jordbetoningen tålde inte havsvatten och vittrade sönder. Nu har den ersatts av brobetong som tål det salta vattnet.

Mer läsning

Annons