Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olles egna ord om tomtaffärerna

/
  • När allehanda.se förra gången försökte få träffa Olle Bylund, blev vi stoppade i dörren. Den här gången gick det bra - men Olle fick inte träffa oss ensamma, med var förvaltaren Karl-Ivar Näsström (till höger) och advokat Alf Bohlin.
  • Olle Bylunds förra sommarstuga, halvan till höger var Olles del.

I två artiklar har vi granskat de fastighetsaffärer som gjorts av Olle Bylunds förvaltare. Olle själv har inte kommit till tals för han har inte fått prata med media. Men i fredags fick allehanda.se äntligen träffa Olle, men inte ensam. Med var också hans förvaltare Karl-Ivar Näsström - och en advokat.

Annons

Spaltkilometrar har skrivits om Olle Bylund under årens lopp och själv förekom han flitigt i medierna när allt började för 20 år sedan. Men när allehanda.se skulle träffa honom för en vecka sen blev det tvärstopp. Olle hindrades av kommunpersonal att öppna för oss när vi ringde på dörren på avtalad tid, på order av förvaltaren.

Läs tidigare artikel: Kommunchef köpte tomt av förståndshandikappad

Läs tidigare artikel: Olle Bylunds stugaffär polisanmäls

Läs tidigare artikel: Bylund får inte tala med allehanda.se

– Då sa jag så här: vad håller ni på med? Jag blev så förbannad så jag visste inte vart jag skulle ta vägen, säger Olle Bylund.

När vi väl får träffa honom är han inte ensam. Med vid intervjun är hans förvaltare Karl-Ivar Näsström och advokat Alf Bohlin. Vad Bohlin egentligen har för roll i sammanhanget är något oklar.

– Jag vill se att allt går rätt till, se mig som en protokollförare, säger han själv.

Läs också "Melinder: Berövad sin rätt att tala"

Så vad tycker då Olle själv om skriverierna i allehanda.se?

– Jag säger så här; jag pratar gärna med journalister. Men jag har inte varit i stugan sen 2004, det är för mycket minnen, så därför sålde jag. Jag vill inte vara där sedan min fästmö dog, när hon levde bodde vi där från fredag till söndag, berättar han.

När det gäller den tomt som såldes till en privatperson 2006, minns Olle Bylund inte själv om han gett tillstånd till försäljningen.

Vet du hur mycket du fick för den?

– Ingen aning om, fråga Karl-Ivar, säger Olle Bylund.

Förvaltaren Karl-Ivar Näsström säger att han tycker priset på 78 000 kronor för en tomt som värderas till 124 000 kronor av lantmäteriet var riktigt.

– Det var ingen tomt, det var råmark och de som köpte har fått lägga ut kostnader för bland annat avstyckningen och övriga kostnader som el, säger han.

Olle själv säger att han sålde för att han behövde pengar, förvaltaren säger att det var för att tillfälle gavs.

Men behövde Olle pengar?

– Det handlar inte om att behöva pengar, utan finns det en möjlighet så är det ju bra att göra det för hans del. Allting kostar, det här boendet till exempel, säger Karl-Ivar Näsström.

Under förra förvaltarens tid fanns planer på att rusta upp stugan och bygga ut den.

– Men det blev ingenting. Jag hade inga pengar, säger Olle Bylund.

En gång i tiden ägde Olle Bylund mycket mark runt Skärsviken och Solumshamn. Men redan för 40 år sedan började mark att säljas. Något som Olle Bylund tidigare hade bra uppfattning om. Men nu vet Olle Bylund inte längre själv vad han äger, eller vad marken är värd.

– Det har jag inte koll på. Det får Näsström stå för, säger han.

Något han däremot har koll på är att han blivit nekad att prata med journalister, trots att han har rätt till det.

– Jag tycker om att prata med journalister, det har jag alltid gjort. De tror att ni lurar mig. Men det tror inte jag.

Så om vi vill träffa dig igen, har du inget emot det?

– Nej, men då får ni komma ensamma.

Mer läsning

Annons