Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart när Utsprångkajen blir tillgänglig för allmänheten igen – varit stängd i 15 månader

I maj förra året gick Samhällsnämnden i Härnösand ut med nyheten att Utsprångkajen skulle stängas av. Sedan dess har ett stängsel stoppat allmänheten från att besöka kajen. "Jag kan inte lämna något närmare svar om när Utsprångskajen kommer att vara klar", säger Sara Nylund, ordförande för samhällsnämnden.

Annons

Här brukar man vanligtvis kunna se ett 20-tal fiskare stå under kvällstimmarna. Sedan 15 månader är dock kajen avstängd.

Avrostning och bortspolat material är problemet för kajområdet. När kajen stängdes sa man att dess tekniska livslängd var nådd och att åtgärder behövdes.

– Det är inte belastningen från människor, båtar eller bilar som utgör faran här. Det är konstruktionen i sig som är slut och det är viktigt att ingen befinner sig i området om kajen börjar ge vika, sa då Mathias Rönnqvist, teknisk handläggare på samhällsförvaltningen.

Läs mer: Kaj i Härnösand stängs av

För framtiden får vi svaret att ärendet behandlas skyndsamt. Vad det i praktiken betyder går dock i nuläget inte att få svar på. Under hösten ska - enligt Sara Nylund - alternativ tas upp i Samhällsnämnden, men när ett faktiskt restaureringsarbete av kajen kan påbörjas finns inga svar på. Heller inte vilka alternativ som finns för den utöver en restaurering.

Diskussionen som pågår är att man vill utföra en restaurering av både Skeppsbron och Nattviken samtidigt, och i det är det Sara Nylund som initierat att utreda alternativet att då skyndsamt endast renovera utsprångskajen separat.

– Detta bland annat på grund av framgångarna som Birka har genererat. Jag är mån om att tillvarata näringslivets utveckling och möjliggöra en expansion. Samtidigt behöver stadsplanering ta tid för att nå en hållbar ochlångsiktig lösning, säger Sara Nylund.

En kostnadskalkyl har gjorts sedan tidigare och att endast reparera kajen skulle kosta cirka 26 miljoner.

Mer läsning

Annons