Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat tryck på Härnösands vårdcentraler – nu öppnas mottagning för asylsökande: "Behöver omfördela resurser"

På grund av det ökade mottagandet av asylsökande i Härnösand kommer landstinget placera en av sina nya mobila enheter på sjukhuset i Härnösand. Verksamheten drar igång på måndag.

Annons

– Vi kommer att öppna i en tom avdelning på sjukhuset där tidigare barnmedicin höll till, berättar Anna Öhman, ansvarig för landstinget mobila enheter.

Tidigare arbetade hon som verksamhetschef på hälsocentralen i Ånge.

Situationen inom hälsovården i Härnösand är mycket ansträngd genom det kraftigt ökade mottagande av flyktingar.

På måndag öppnar landstinghet sin mobila enhet  på Härnösands sjukhus

– Vi behöver omfördela landstingets resurser, det här blir en bra lösning, säger Christina Scholts, verksamhetchef på Vårdcentralen Sundet som nu blir granne med den nya mottagningen för asylsökande.

En uppfattning som delas av Gunilla Nilsson, verksamhetschef på Johannesbergs vårdcentral.

– Ett jättbra besked. De flesta asylsökande som kommer till oss har ett vårdbehov, det skapar tryck på oss, säger hon

Situationen har hittills inte påverkat väntiderna för att träffa läkare hos vårdcentralen Sundet, enligt Christina Scholtz

– Men det har skapat ett extra tryck i vår första linje. Därför är vi behöv av att få tag i fler sjuksköterskor. På läkarsidan är det bättre, där har vi inget extra behov, säger Christina Scholtz.

De mobila asylteamen ska arbeta länsövergripande och komma till nytta där de som bäst behövs. Teamen kommer även att fungera som en länk in till den övriga sjukvården.

Att landstinget ska kunna arbeta uppsökande med asylhälsovård är något som har efterfrågats länge. Ofta är det dåliga kommunikationer på landsbygden, vilket försvårar resandet för de asylsökande och ibland leder till inställda besök inom vården.

I Härnösand finns idag cirka 1800 personer med någon form av asylstatus, i den gruppen räknas också de som har fått uppehållstillstånd.

Läs mer: Satsar på integrationspedagoger

Mer läsning

Annons