Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökade krav för hemtjänstföretag

Härnösands kommun ökar nu kraven på hemtjänstföretagen. I fortsättningen måste ett företag både kunna utföra service och omvårdnad för att få godkänt. Detta kommer leda till att det blir färre företag.

Annons

Företag som bara vill arbeta med städning och annan service kommer i fortsättningen inte att godkännas.

I dag kan företag erbjuda hemtjänst i två kategorier, omvårdnad och service eller enbart service. Den möjligheten tänker nu kommunen ta bort.

Kommunen menar att de som har hemtjänst blir beroende av de som levererar tjänster. Och behöver man i fortsättningen inte bara service utan också omvårdnad kan man tvingas att byta utförare. Och personalkontinuitet uppfattas som mycket viktig. Att veta att man måste byta kan leda till att man känner sig otrygg och blir orolig och inte berättar om att man även behöver omvårdnad.

Från oppositionens sida är man mycket kritisk.

– Den här frågan är alldeles för tidigt väckt. Det nya systemet för hemtjänst måste få en möjlighet att utvecklas. Och kommunen är alldeles för fokuserad på problem istället för att leta lösningar, säger Hans Sefbom (M), andre vice ordförande i nämnden.

Majoriteten menar att oppositionen fokuserar för mycket för valfrihet för företagen. Och man ska inte kunna välja två olika utförare som i dag, en för vomvårdnad och ett annat för tjänster.

– För oss är det valfriheten för brukarna som är det viktiga. Och ibland finns det behov att man ska ha samma huvudman oavsett tjänster. Dessutom ställer vi krav på undersköterskekompetens för att arbeta i hemtjänsten för den kommunala personalen. Och jag vill se ungefär samma krav på även de privata företagens personal, säger Andreas Sjölander (s), ledamot i socialnämnden.

Mer läsning

Annons