Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Offer för rattfyllerister

Annons
Offer för rattfyllerister

- dramatisk övning i förebyggande syfte

Härnösand

Rök, fastklämda, ambulanser, brandkår och polis.

Under måndagsförmiddagen fick tvåorna på gymnasiet i Härnösand se hur det går till på en olycksplats.

Förhoppningsvis gav det ett så starkt intryck att de aldrig kör rattfull i framtiden.

- Det här är det bästa sättet att lära ut, säger Kristina Stenehäll, själv offer för ett rattfyllo.

En travdag på Solvalla, 1985, förändrades hennes liv. Hon stod vid ett trafikljus utanför travbanan när hon och några andra blev nermejade av rattfyllot. Kristina skadades svårt och lever numera som sjukpensionär i Kramfors. Ett 20-tal gånger varje år är hon ute på skolorna och berättar sin historia.

- Det ska vara aktion, det går alltid hem hos ungdomarna, säger Kristina som inte har något emot att bli kallad trafikoffer. Hon gör det med tydlig ironi

I Härnösand är det andra året i följd som eleverna får vara med om en temadag om rattfylleri. Arrangörer är ungdomarna på barn - och fritidsprogrammet (bf) tillsammans med NTF.

Idén kommer ursprungligen från Kanada. I USA, där det var 15:e minut inträffar en rattfylleriolycka, har man haft 30 liknande projekt. Målgruppen är gymnasieungdomar och programmet bygger liksom i Sverige på ett kraftfullt, realistiskt rollspel.

Under dagen fick eleverna också höra Anette Lindholms gripande berättelse om hur hon förlorade sin dotter i en trafikolycka.

- Vi har väldigt positiva erfarenheter av den här typen av utbildning. Siffror och tråkig statistik ger lite, säger Mona-Lilla Landström på NTF.

Övningen med en trafikolycka var mycket realistisk. Den utspelades utanför "Kåken" på Rosenbäcksallén. Stefan Norell från räddningstjänsten berättade hur hans kollegor arbetar på en olycksplats. Hur man tar hand om en person som sitter fastklämd i en bil.

Eleverna på bf-programmet har all anledning att vara nöjda med arrangemanget. Några av dem fungerade som statister, och gick med liv och lust in i rollerna. Bland att annat som rattfyllo (Kristoffer Jonsson).

Ungdomarn i åldrarna 18-24 år (nästan alltid killar) är en överrepresenterad grupp när det gäller rattfylleri.

- I den åldern vill man visa sig på den styva linan och imponera på kompisarna. Avåkningar med bilen är vanliga och risken att skadas är förstås väldigt stor, säger Landström.

Hon berättar att föreningen Mad håller på at etablera sig i Sverige. Förkortningen står för Moders against drunking drivers (mödrar mot rattfyllon). De kräver nya former av straff. Ett exempel är att ett rattfyllo som kör ihjäl någon ska tvingas se den döde i obduktionssalen.

- Det är väldigt avskräckande och ger effekt, det visar erfarenheterna i USA, säger Kristina Stenehäll.

Ola Thelberg

0611-554826

ola.thelberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons