Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nybyggda paintballbanor

/
  • Det märks att skydden efter banan har träffats av många skott.
  • Hans Johansson ett välbekant ansikte för bilburna Härnösandsbor. Vid sidan om att han öppnat paintballbana jobbar han på bilprovningen i Härnösand.
  • En paintballkula består av gelatin fyllda med färg. Varje vapen har 200 kulor och det tar normalt ett par timmar innan de tar slut.

Den gamla plantskolan i Gådeå by strax utanför Härnösand är på väg att förvandlas till vad som kan liknas vid en äventyrsgård. Hans Johansson har tagit över fastigheten efter sin morfar och öppnade nyligen två paintballbanor.
– Jag vill testa av marknaden, säger han.

Annons

Tanken är att förutom paintballbanorna fixa så att det går att ha mångkamp med att skjuta pilbåge, yxkastning, skjuta luftgevär med flera grenar och locka företag att ha personalaktiviteter. En stor grill har byggts och planer finns på att bygga en rök. Om allt går i lås ska det bli en helhetslösning med aktiviteter och mat.

– Det hoppas jag bli klar med till nästa vår. Och visar det sig att intresset är tillräckligt stort funderar jag på att bygga en paintballbana i skogen, säger Hans Johansson.

Hans morfar Ture Fahlén hade Lundgrens plantskola på området.

– När jag nu har tagit över vill jag fortsätta med en näring på fastigheten och eftersom det inte finns något sådant här i Härnösand så vill jag prova det, säger Hans Johansson.

Någon egen bakgrund som paintballspelare har inte Hans Johansson.

– Nej, men det var kul när vi provspelade sedan banorna byggts klara. Och de som varit här och spelat verkar också ha haft roligt, säger han.

Någon större affär att han öppnat banorna har han inte gjort än. Han testade att lägga ut det på en facebooksida för Härnösand. Det har gjort att han haft några olika gäng som varit där och spelat.

– Av det jag sett hittills är rörlighet det viktigaste i det här spelet, säger Hans Johansson.

Paintball har sin bakgrund från skogsindustrin i USA på 1950-talet då skogsarbetare började skjuta färgkulor på träd när de skulle märkas upp. Under tidiga 1980-talet spelades första paintballmatchen. I dag finns 30 miljoner utövare i USA och paintball räknas som en av de snabbast växande sporterna i världen.

I dagsläget har han utrustning till tolv spelare. För de som är under 18 år krävs intyg från målsman. Som nedre gräns gäller 13 år och då ska målsman vara med och spela.

För att spela paintball måste man ha utrustning. Det är hjälm med ögonskydd, vapen och skyddskläder. Att bli träffad av en paintballkula kan både kännas och bli kladdigt.

– Det kan svida till ordentligt om man blir träffad från nära håll.

Paintball

Paintball är sport där spelare i två lag ska försöka eliminera motståndarna genom att träffa dem med paintballkulor (gelatinkulor fyllda med färg).

I Sverige är det största spelet SM som i år avgörs i fem deltävlingar.

Det finns flera spelformer. Några av de vanligaste är flaggspel, eliminering och respawn. Speedball är den vanligaste tävlingsformen där man under en viss tid ska vinna. Sedan finns det en del spelformer i skogsmiljö.

Källa: Wikipedia

Mer läsning

Annons