Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nybrons byggstart försenas

Annons
Nybrons byggstart försenas

Byggstarten för Nybrons upprustning kan komma att försenas i flera veckor.

Detta sedan Härnösands Turism i ett brev till kommunen och stadsbyggnadskontoret, riktat hård kritik mot planerna att sätta igång arbetet samtidigt som semesterperioden infaller.

Kritiken tas på allvar, och i går togs den upp med företrädare för stadsbyggnadskontoret och NCC.

Stadsbyggnadskontoret har presenterat byggplanerna som betyder att arbete sätter igång vecka 24 - midsommarveckan - och pågår till vecka 41, mitten av oktober.

Enligt stadsbyggnadskontoret är det mest troliga att Nybron inte kan öppnas under byggtiden, möjligen med vissa undantag.

Detta har fått turistchefen Börje Nordgaard att reagera starkt. Han ser plötsligt hur redan inbokade arrangemang och marknadsföringsåtgärder går i kvav.

- Ingen har meddelat oss detta. Vi har inte vetat någonting, och det gör mig upprörd. Därför har jag skrivit det här brevet, säger Nordgaard till Tidningen.

Där framgår att en ångbåt med spelande teatersällskap skall besöka Nattvikens gästhamn i kombination med andra insatser vid sjöbodarna.

Dessutom kommer projektet "bastuflotte" inte att kunna genomföras om brojobbet är i gång. "Bastuflotte" kräver nämligen broöppning vid varje bokning, och det kommer säkerligen att handla om flera bokningar varje dag om vädret blir det rätta.

Börje Nordgaard skriver bland annat så här:

" Det är ytterst beklagligt att åtgärder vidtages vid den tidpunkt då flest turister och båtgäster besöker vårt område. Inför denna säsong har marknadsföring ytterligare riktats, där Härnösand lanseras som gästvänlig sommarstad, inte minst mot målgruppen båtturister..."

- Det tar ett par timmar att kajka in till Nattviken genom Södra sundet. Folk ska tanka båtar, handla mat och dryckjom, gå ut och äta med mera för vidare färd. Då är det inte populärt att få vända om söderut om man är på väg norrut. De turisterna kommer knappast tillbaka, säger Börje Nordgaard.

Kommunen tar dock kritiken på största allvar, och på onsdagen satt man i förhandlingar med NCC.

- Vi hoppas kunna ge ett definitivt besked i nästa vecka, men förhoppningsvis redan i dag, fredag, säger stadsbyggnadschefen Claes Rogander, och fortsätter:

- Vi undersöker möjligheten att hålla öppet i juni, men samtidigt blir det väldigt sent att komma igång i augusti eftersom vi inte kan låta jobbet stå vilande över vintern. Vi måste även ta hänsyn till en verkstad som har fått jobbet att renovera klaffarna. Men vi får väl se om det löser sig.Egon Sundlöf

Mer läsning

Annons